Intr-o zi alergă ca de obicei in padure, lăsând se- cerătoni pe câmp. Dar abia intrase in poiana unde ii plăcea să asculte cântecele păsărilor, că o ploaie naprasnică il udă până la piele. [...] Nu-i bine să stai in pădure pe vreme de furtună, asta o ştia Vaniuşa, dar ce era să facă? Zări o scorbură mare în trunchiul unui copac și, fără să mai stea pe gânduri, se vârî în borta care mirosea a ciupercă şi a lemn putregăit. Care nu-i fu însă mirarea când văzu scorbura pe dinăuntru! [...]
A încremenit Vaniuşa vāzānd unde-l duseseră paşii şi, de frumuseţea grădinii de sub pământ, a simțit că i se taie răsuflarea. Atunci, în liniştea grădinii, a răsunat un glas:
-Apropie-te, flăcăule! [...]
Sub un copac cu ramurile groase, pe un tron închipuit dintr-o pernă mare de catifea roșie, odihnea o broască- țestoasă. Carapacea îi era mare cât roata carului şi îm- podobită cu aur, iar pe cap avea o coroniţă de flori. [...]
Înțelese flăcăul că țestoasă e stăpâna grădinii şi-şi aminti de poveştile bătrânilor care pomeneau despre Stăpâna-lumilor-de-sub-pămâte. Mare-i era puterea, iar pe cel ajuns în grădinile ei îl putea dărui cu tot soiul de minuni sau ţine rob până la sfârşitul vieții."
REZOLVAREA VĂ ROG Cadrul spațio-temporal (unde și când
se petrece acțiunea): Personajele
a. Cine sunt personajele?
b. Ce trăsături au?
Specificul etnic (nume de personaje, meserii, obiecte; cuvinte şi expresii)
Elemente comune cu alte basme
a. valori pe care le promovează: binele, adevărul, cinstea, dragostea, prietenia, loialitatea etc.
b. obiecte, întâmplări şi personaje prin care seamănă cu alte basme cunos- cute
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.