👤

Evaluare Citește fragmentul de mai jos. Rezolvă apoi cerințele, pe o foaie separată. ,,Trimisul regelui Turnus se întorcea acasă fără ajutorul cerut viteazului Diomede. În drum, el poposi, obosit de atâta cale, în preajma unei peşteri umbrite de o pădure deasă în care şipoteau izvoare curate ca lacrima. Peste aceste locuri stăpânise odinioară zeul Pan, ocrotito rul turmelor, cel pe jumătate țap. Acum se zben- guiau pe aici cete de nimfe, fecioare care se prindeau în hore şi băteau pământul cu pași numărați. A. 60 de puncte Un păstor de prin partea locului, pe nume Apulus, văzându-le, se opri din cale și, schimono- sindu-se, le imita mişcările, ţopăind întruna şi amestecând mişcările lui caraghioase cu vorbe şi glume nerușinate. Păstorul nu s-a potolit până ce chipul lui n-a luat înfăţişarea unui arbore cu fructele amare şi frunzele aspre, aşa cum au fost şi cuvintele lui de ocară, adresate nimfelor. Aşa s-a ivit pe lume mǎs- Publius Ovidius Naso, Metamorfozele (repovestire în limba română de Grigore Tănăsescu) linul sălbatic." 1 Indică persoana, numărul, genul şi forma pronumelor evidențiate cu galben în text. 6 puncte 2 Formulează o propoziție prin care îl întrebi pe Turnus dacă ştie cum a fost transformat păstorul în măslin. Foloseşte o formulă reverenţioasă şi un pronume personal de politețe. 6 puncte 3 Precizează felul adjectivelor evidențiate în text cu verde, arătând cum se realizează acordul cu substantivele determinate. 6 puncte 6 puncte 4 Notează, în caiet, formele de comparativ ale adjectivului amare. 6 Numeşte personajul principal din legenda de mai sus. 5 Completează propoziția de mai jos cu adjectivul aspru, aflat la superlativ absolut de superioritate. 6 puncte Măslinul este un copac cu frunzele .... 6 puncte 6 puncte 7 Alege litera corespunzătoare răspunsului corect. Păstorul a fost transformat în măslin, pentru că: a a văzut nimfele care dansau în horǎ; b a poposit în preajma unei peşteri umbrite; ca imitat nimfele şi a făcut glume neruşinate; d a fugit de nimfele care se zbenguiau în cete. 8 Transcrie comparația din text. 9 Descrie nimfele, în 2-3 rânduri, pe baza textului citit. 10 Explică semnificația transformării păstorului în măslin sălbatic. 6 puncte 6 puncte 6 puncte​

Răspuns :

Salut my amigo!

Explicație:

1. Persoana a III-a, numărul singular, genul masculin pentru pronumele evidențiate cu galben în text: el, său.

2. Propoziția prin care îl întrebi pe Turnus dacă știe cum a fost transformat păstorul în măslin, folosind o formulă reverențioasă și un pronume personal de politețe:

Vă rog, domnule Turnus, știți cum a fost transformat păstorul în măslin?

3. Adjectivele evidențiate în text cu verde sunt:

- curate (acord cu substantivul "izvoare")

- aspre (acord cu substantivul "frunze")

- amare (acord cu substantivul "fructe")

4. Formele de comparativ ale adjectivului "amare":

- mai amare

- cel mai amar

5. Personajul principal din legenda de mai sus este păstorul Apulus.

6. Măslinul este un copac cu frunzele cele mai aspre.

7. Răspunsul corect este c) a imitat nimfele și a făcut glume nerușinate.

8. Comparația din text este: "aşa cum au fost şi cuvintele lui de ocară, adresate nimfelor".

9. Nimfele sunt descrise în text ca fiind fecioare care se prindeau în hore și băteau pământul cu pași numărați, zbenguindu-se pe acele locuri.

10. Transformarea păstorului în măslin sălbatic semnifică pedepsirea lui pentru comportamentul lipsit de respect și decență față de nimfe. Prin această metamorfoză, păstorul este transformat într-un arbore cu fructe amare și frunze aspre, reflectând caracterul său necivilizat și lipsit de rafinament.