Răspuns :
Cerințe - răspunsuri:
1.Rolul virgulei în construcția:
-Încotro, domnule? Virgula s-a folosit aici pentru a marca substantivul (domnule) în vocativul.
2. Două enunțuri pentru a marca polisemia ”orizont”
- orizontul cunoașterii evoluției umane diferă de la individ la individ.
- În plan cromatic, orizontul lui Van Gogh este galben-orange.
3. Tema tratată în fragmentul dat este explorarea.
4. Perspectiva narativă este cea de observator, nararea făcându-se la pers. III
5. Motivul schimbării este primirea acelei depeșe care venea de la Pierre Vaillant.
6. Modul predominant este narațiunea ( autorul exprimându-se la pers. III); avem deja 2 personaje (Anton Lupan și Gherasim), dar și repere spațio-temporale ( ”Speranța rămânea la prova”; ... ”Pornim spre răsărit...”)
7. Anton Lupan hotărăște că drumul va fi schimbat, iar Gherasim întreabă dacă vor continua drumul către Buenos-Aires.
8. Ultima frază a textului evidențiază rolul călătoriei pe care Speranța urmează să o efectueze în căutarea lui Pierre Vaillant.
9.Anton Lupan este după cum spune și autorul, ”căpitanul” vasului Speranța, lucru destul de important, fiindcă nu oricine poate deține funcția care presupune experiență pe mare și multe cunoștințe de geografie, de comunicare, de management, de astronomie, etc. Din cele câteva rânduri, îți dai seama de hotărârea pe care o are în luarea deciziilor importante legate de vasul pe care îl conduce, dar și pentru oamenii pe care îi are în subordine.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.