👤

Analiza surselor scrise Aşa şi neamul acesta, de care scriem, a tărilor acestora numele drept și mai vechi este român, adecă râmlean, de la Roma. Acest nume de la descălecatul lor de Traian şi cât au trait până la pustiirea lor de pre aceste locuri, şi cât au trăit in munţi, în Maramoraş şi pe Olt, tot acest nume au ţinut și țin și până astăzi [...] Şi aşa este acestor ţări, şi ţării noastre Moldovei si Țării Muntenești, numele cel drept de moşie este român [...]": „Neamul ţării Moldovei de unde să trăgânează? / Din țările Râmului, tot omul să crează. / Traian întâi, împăratul, supuind pre dahi,/ Dragoş apoi în moldoveni premenind pre vlahi... / Moldovenii mainte de Dragoş Vodă să chema vlahi sau rumâni, de la Râm." Miron Costin, De neamul moldovenilor


️ În baza textului, identifică originea poporului român.


️Compară opinia lui Miron Costin cu cea a lui N. Olahus.​


Răspuns :

Răspuns:

Conform textului citat din lucrarea lui Miron Costin, originea poporului român este legată de tradiția romană, derivând din termenul "român" care se referă la legătura cu Roma și Traian. El sugerează că poporul român și-a păstrat această identitate de la Traian și până în prezent, chiar și în zonele precum Muntenia, Moldova și Transilvania.

În comparație cu opinia lui Miron Costin, Nicolae Iorga (nu N. Olahus) a susținut o teorie diferită despre originea românilor. El a promovat ideea că poporul român s-a format prin îmbinarea populațiilor autohtone din Dacia Romană cu migranții slavi și migranții din Balcani, respingând ideea unei origini exclusiv romane. Astfel, există diferențe de interpretare și perspective între acești doi istorici asupra originii poporului român.