👤

,,Un proces dezbătut la Curtea cu jurați din Bucureşti a sfârşit printr-o achitare, pătimaş comentată. Un bărbat din aşa-zisa societate bună şi-a ucis nevasta necredincioasă şi a fost absolvit de vină de către judecătorii lui. [...]. - Corabule, ascultă-mă ce-ți spun... Asta-i părerea mea cel puțin. Cum?admiți dumneata ca să... că aşa vine, nu-i aşa?- şi aci întoarse capul ca să găsească măcar o aprobare inițială, dar nu mi-a întâlnit decât privirea tăioasă - în sfârşit, nu-i aşa?ca să-şi lase casa şi copiii, să-ți spună "alivoar, stimabile" şi tu să nu-i rupi picioarele?... Ba să faci şi pe delicatul "Noroc şi să fie de-a bună, cucoană." - Domnule căpitan - căci Corabu nu numai că era cu mult mai nou, dar îi era acum şi subaltern - eu vă întreb încă o dată: Admiteți dumneavoastră dragoste cu sila? Dacă o femeie "nu-mi mai placi... să ne despărțim"... Poți dumneata să spui: "nu... eşti condamnată pe toată viața, n-ai drept să divorțezi..." Da? zice - Ei bine, dacă e vorba de o despărțire în regulă, atunci e altceva, fireşte. Eu nu vorbesc de divorț... eu zic de femeia care-şi înşală bărbatul. Am intervenit nervos şi aproape şuierat... Atât de viu şi ca mimică, încât toţi s-au întors spre mine. - Nu, nici atunci. Şi am reluat mai scăzut, demascându-mi premeditarea, acum când toți mă priveau uimiți. - Discuția dumneavoastră e copilăroasă şi primară. Nu cunoaşteţi nimic din psihologia dragostei. Folosiți un material nediferențiat. Dacă aş fi spus asta ca opinie obiectivă, oamenii ar fi acceptat-o, poate, dar era în tonul meu, în ostentația neologismelor, o nuanță de jignire şi dispreț, încât toți m-au privit mirați, nedeprinşi cu atitudini atât de puțin milităreşti, iar căpitanul Corabu, întărâtat, dar stăpânindu- se, s-a întors spre mine cu un fel de mică solemnitate acră de magistrat. Hai? Cum, domnule, dacă o femeie zice: "nu mai vreau", dumneata zici: "ba da, să vrei?" - Dacă e vorba de o simplă împreunare, da... are drept să zică: nu mai vreau... Dar iubirea e altceva. Iar dacă nu ştiţi ce e, puteți, cu noțiunile dumneavoastră cumpărate şi vândute cu toptanul: "aşa am auzit... aşa vând" să dezbateți toată viața, că tot nu ajungeți la nimic. Şi privindu-i disprețuitor: Discutați mai bine ceea ce vă pricepeți." (Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război) 1. Precizează curentul literar în care se încadrează romanul şi numeşte două trăsături ale acestuia. 2. Menționează tema fragmentului citat. 3. Indică tipul de narator şi argumentează în 30-50 de cuvine. 4. Prezintă o secvență semnificativă pentru tema textului, în 50-100 de cuvinte 5. Numeşte personajul principal al romanului, tipologia în care se încadrează și susține cu exemple din fragmentul dat.​

Răspuns :

Răspuns:

1. Romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu se încadrează în curentul literar realism și se remarcă prin detalierea psihologică a personajelor și explorarea subiectivității umane.

2. Tema fragmentului citat este complexă și se referă la relația dintre dragoste și posesivitate, precum și la înțelegerea și interpretarea acesteia în contextul relațiilor de cuplu.

3. Naratorul este de tip obiectiv, care prezintă faptele și dialogurile fără a interveni în mod subiectiv sau a oferi perspective proprii asupra acțiunii. Acest lucru se observă prin modul în care sunt prezentate discuțiile dintre personaje fără nicio intervenție subiectivă din partea naratorului.

4. O secvență semnificativă pentru tema textului este dialogul tensionat dintre personajele implicate, care evidențiază diferitele perspective asupra relației de cuplu și a modului în care trebuie gestionată o situație de infidelitate. Tonul sarcastic și disprețuitor al personajului principal, care exprimă o viziune rigidă și posesivă asupra iubirii, contrastând cu tonul calm și rațional al celuilalt personaj, subliniază conflictele interioare și valorile contradictorii din societatea în care aceste personaje evoluează.

5. Personajul principal al romanului este Felix Aderca, un intelectual îndrăgostit, care încearcă să înțeleagă și să interpreteze complexitatea relațiilor interumane. Felix se încadrează în tipologia personajului romantic, deoarece este idealist și pasional în căutarea iubirii autentice. În fragmentul dat, Felix manifestă o atitudine posesivă și autoritară în relația sa cu soția sa, exprimând o viziune rigidă asupra iubirii și relațiilor de cuplu.