Citește textul şi realizează itemii propuşi: Se apropia sfârşitul anului și dascălul examina toată clasa, să vadă pe care trece, pe cine premiază și pe cine lasă repetent. Scotea câte cinci sau şase la tablă și îi asculta. Jumătate din ei parcă învățaseră ceva, cealaltă jumătate însă parcă nici nu trecuseră pe la școală şi atunci învăţătorul începea să-i bată la palmă cu o nuia de corn foarte ageră, de care tot unul dintre noi făcuse rost. Era atât de furios încât uneori îi bătea la palmă pe toți cei care erau scoși odată, deşi unii dintre ei protestau indignați că ar fi răspuns bine la întrebările puse. A-fi auzi numele în clipele acelea era o spaimă. Aşteptam tremurând să-mi vie rândul. Nu ştiam nimic și ascultam înfiorat plânsetele care umpleau clasa. Băieții suportau bine loviturile în clipele când le primeau, dar în bănci nu mai puteau, fluturau mâinile înroşite în aer, sau și le vârau deznādājduiți între genunchi. Plângeau cu înverşunare și cu obidā nedefinită fiindcă nici unul nu ştia a urî, durerea lor era pură și în ea puteai ghici cel mult protestul împotriva ei, a durerii în sine, fiindcă durea, și nu a învățătorului sau a școlii, cu cărțile și istoriile ei care trebuiau învățate cu sila. (după Marin Preda, fragment din „Confesiuni") 1. Rescrie, din text, câte un cuvânt/îmbinare de cuvinte ce indică timpul şi spațiul în care se desfăşoară evenimentul descris în text. timpul spațiul L012 2. Rescrie, în ordine logică, 3 cuvinte /îmbinări de cuvinte, care desemnează paşii procesului de evaluare. L01 23 3. Propune un titlu pentru acest fragment,
L01
4. Serie, în spațiul rezervat, opinia ta cu privire la pedepsirea fizică a copiilor, aducând trei argumente. (justifică-ți opțiunea prin trei argumente)
re
la
L01 23
5. Numeşte timpul verbal predominant în text, precizând rolul acestuia. Timpul verbal predominant în text este
El are rolul de a
L012 3
6. Subliniază varianta corectă a formelor verbale:
să vie / să vină
va tace / va tăcea
nu face! / nu fa! creează /crează
7. Precizează funcția sintactică a verbelor subliniate în text.
L01234
L0123
8. Alcătuiește câte un enunț, în care verbul a fi să fie predicativ, auxiliar, copulativ.
L0123 9. Completează tabelul cu patru verbe din ultima frază a textului de mai sus.
Verbul
Modul
Timpul
Persoana
Numărul
L01 2 3 4
10. Realizează, în spațiul rezervat, portretul profesorului ideal. Cerinţe:
✓ precizează două elemente ce alcătuiesc portretul fizic al profesorului;
menționează două trăsături morale ale personajului;
✓ comentează trei elemente definitorii în prezentarea imaginii profesorului ideal:
explică rolul la două figuri de stil utilizate în realizarea portretului;
conținutul să fie adecvat cerinței;
✔ respectă limita de spațiu indicată și normele de ortografie și de punctuație.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.