👤

împarte textul de mai jos în 10 idei principale puțin mai lunguiețe.E o lecție care nu prea știu cum sa o împart,ajutoorr

Ai aflat din lecțiile anterioare despre drepturile și responsabilitățile tale, despre copiii aflați în dificultate și cărora le sunt încălcate drepturile, ai des- coperit câteva cãi prin care îi poţi face pe cei din jur să îți respecte drepturile. Locul cel mai bun în care poţi începe promovarea drepturilor tale, dar și asumarea de responsabilități este chiar şcoala în care înveți. Aici ar trebui să reacţionezi atunci când ție sau vreunui coleg îți sunt încălcate respec- tivele drepturi. În fiecare școală poți găsi parteneri care să te ajute atunci când ai un proiect pentru promovarea drepturilor: colegii, profesorii, Consiliul elevilor. in Consiliul elevilor îți poți alege reprezentanţii, poți formula puncte de ve- dere și poţi face propuneri pentru îmbunătățirea condițiilor din şcoala voas- tră. Astfel, participi la viața școlii și ți se va cere părerea când se iau decizii importante pentru şcoală. Prin reprezentanții tăi din Consiliul elevilor, profe- sorii pot afla care sunt dorinţele şi interesele tale, iar proiectele îți pot fi puse mai uşor în aplicare. La începutul anului şcolar, trebuie să alegi un coleg care te va reprezenta în consiliu și care va transmite propunerile tale de proiecte, opinia ta despre ceea ce se întâmplă în şcoală, te va informa despre activi- tăţile, campaniile şi proiectele care se vor desfăşura în şcoală. Reprezentantul tău în Consiliul elevilor trebuie să fie capabil:
⚫ să se exprime uşor, să știe să discute cu colegii şi profesorii, să fie convingător, să susţină cu tărie punctul de vedere al clasei;
⚫ să asculte propunerile tale şi să te încurajeze să formulezi cât mai multe opinii despre o problemă;
⚫ să susţină opiniile tale, chiar dacă nu este total de acord cu ele;
⚫ să vorbească întotdeauna în numele colegilor, şi nu în numele sau: să te informeze despre tot ce se discută în consiliul școlii sau cu profesorii;
⚫ fesorii, despre activitățile desfăşurate de Consiliul elevilor;
⚫ să se poarte la fel cu toți colegii;
⚫ să coordoneze, să organizeze și să urmărească atingerea obiec- tivelor propuse în diferite acţiuni şi proiecte;
⚫ să aibă iniţiativă şi să nu se dea bătut atunci când întâlnește un obstacol în desfăşurarea unui proiect.
Consiliul elevilor trebuie să te informeze în legătură cu drepturile și res- ponsabilitățile pe care le ai, dar şi să urmărească modul în care drepturile copilului sunt respectate în şcoală, să realizeze activități în parteneriat cuorganizaţii nonguvernamentale și cu instituţii culturale, precum și cam- panii pentru apărarea şi promovarea drepturilor copiilor. În figura de mai jos sunt câteva exemple de activități pe care le poate desfăşura Consiliul elevilor din şcoală.​


Răspuns :

Răspuns:

1. Ai aflat din lecțiile anterioare despre drepturile și responsabilitățile tale, despre copiii aflați în dificultate și cărora le sunt încălcate drepturile.

2. Ai descoperit câteva căi prin care îi poți face pe cei din jur să îți respecte drepturile.

3. Locul cel mai bun în care poți începe promovarea drepturilor tale, dar și asumarea de responsabilități este chiar școala în care înveți.

4. Aici ar trebui să reacționezi atunci când ție sau vreunui coleg îți sunt încălcate respectivele drepturi.

5. În fiecare școală poți găsi parteneri care să te ajute atunci când ai un proiect pentru promovarea drepturilor: colegii, profesorii, Consiliul elevilor.

6. În Consiliul elevilor îți poți alege reprezentanții, poți formula puncte de vedere și poți face propuneri pentru îmbunătățirea condițiilor din școala voastră.

7. Participi astfel la viața școlii și ți se va cere părerea când se iau decizii importante pentru școală.

8. Prin reprezentanții tăi din Consiliul elevilor, profesorii pot afla care sunt dorințele și interesele tale, iar proiectele îți pot fi puse mai ușor în aplicare.

9. La începutul anului școlar, trebuie să alegi un coleg care te va reprezenta în consiliu și care va transmite propunerile tale de proiecte, opinia ta despre ceea ce se întâmplă în școală.

10. Consiliul elevilor trebuie să te informeze în legătură cu drepturile și responsabilitățile pe care le ai, dar și să urmărească modul în care drepturile copilului sunt respectate în școală.