👤

10. Alegeţi dintre următoarele elemente pe cele ce prezinta caracter electroziv :a) O b) Ca c) Na d) Ar e) Al f) F g) S h) Mg. Modelati procesele de ironizare:​

Răspuns :

Răspuns:

Pentru identificarea elementelor ce au caracter electropozitiv, ne folosim de următoarele informații:

a) caracterul  electropozitiv al elementelor chimice, care se referă la ușurința elementelor chimice de a-si forma configurație stabilă de gaz rar prin cedare de electroni de valență ( sunt intr-un număr mic pe ultimul strat electronic ocupat). Această proprietate este caracteristică metalelor.

În sistemul periodic există o grupare a elementelor chimice în metale și nemetale.

Nemetalele sunt elemente chimice care  au caracter electronegativ. Caracterul electronegativ este o proprietate, a nemetalelor, de a accepta 1,2,3 (4) electroni pentru a-si forma configurație stabilă de octet. Ele au mulți electroni în startul de valență și consumul de energie pentru cedarea lor, să formeze ion pozitivi, este foarte, foarte mare.

b) seria activității metalelor, Beketov-Volta, care este un șir, unde metalele sunt așezate de la stânga la dreapta, in ordinea scăderii capacității de a ceda electroni, trecând în ioni pozitivi:

K, Ca, Na, Mg, Al, ....Fe....Ni...Sn, Pb  H, ....Cu, Hg, Ag, Pt, Au

    ← creste capacitatea de a  ceda electroni   ←←←←←←←←←

Revenid la exercițiu:

Ex.10 .

10.1 Metalele din sirul dat sunt: Ca, Na, Al,Mg

     Nemetale sunt: O, Ar(gaz rar), F, S

10.2 Modelarea proceselor de ionizare:

  • Ca, este în perioada 4 și grupa a II A, a sistemului periodic, are Z= 20 și  are 2e⁻ de valentă, pe care-i cedează în reacții chimice, cu formare de ion pozitiv, ajungând la configuratie stabilă de Ar(Z=18).

Ca -2 e⁻→ Ca²⁺ ionul divalent de Ca

  • Na, este în perioada 3 și grupa IA a sistemului periodic, are Z=11, și are 1 e⁻de valentă, pe care-l cedează cu formare de ion pozitiv, ajungând la configurație stabilă de Ne(Z=10):

Na -1 e⁻→ Na⁺ ion de sodiu, monovalent

  • Al este în perioada a 3-a, grupa a IIIA (13), are Z=13, are 3 e⁻ de valență, pe care-i cedează în reacții chimice și formează ionul Al³⁺, ajungând la configurația stabilă de Ne(Z=10)

Al - 3 e⁻→ Al³⁺, ion de aluminiu, trivalent

  • Mg este situat în perioada a 3-a, grupa II A, are Z=12, are 2e⁻de valență, pe care-i cedează în reacții chimice, cu formare de ion pozitiv cu configurație stabilă de octet, Ne(Z=10)

Mg -2e⁻→ Mg²⁺, ion divalent (bivalent)

***

Ne, Ar=gaze rare

Sper, să vă ajute, să vă faceți o idee.

Explicație: