👤

4. Clasa ta organizează o întâlnire cu Dumitru Prunariu, la care doriţi să participe şi părinții voştri. Scrie o invitaţie adresată părinţilor. Realizează un afiş prin care să faci cunoscut acest eveniment. TEXT : Misiune… Cosmos
Iată că s-au împlinit 40 de ani de la primul zbor al unui român în cosmos, Dumitru Prunariu. Acesta a fost al 103-lea pământean care a ieşit în spațiu. Până în prezent, a rămas primul şi singurul român care s-a aventurat spre stele. El a efectuat zborul în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navetei spațiale rusești „Soiuz 40” şi al laboratorului spațial „Saliut 6”, în cadrul programului Interkosmos.

În timpul misiunii, Prunariu a realizat mai multe experiențe ştiințifice din domeniul studiului spațiului cosmic, al medicinei, biologiei, dar şi al tehnicilor folosite în spațiu. Prin zborul său, România a devenit a noua țară din lume care îşi promovează capacitatea ştiințifică în spațiu, prin intermediul unui cosmonaut.
Misiunea a durat şapte zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde, după un parcurs de 5 260 000 de kilometri în jurul Terrei.
Capsula navetei spațiale „Soiuz 40” este expusă, de aproape 30 de ani, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, din Bucureşti.

Dumitru Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov, într-o familie de intelectuali: tatăl era inginer şi mama profesoară. A lucrat mai întâi la Întreprinderea de Construcții Aeronautice din Braşov, apoi a fost, pe rând, ofițer inginer, şef al Aviației Civile Române, preşedinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, preşedinte al Consiliului pentru utilizarea paşnică a spațiului cosmic din cadrul ONU. Dar înainte de toate, Dumitru Prunariu va rămâne în istorie ca primul cosmonaut al României.

Într-un interviu, Dumitru Prunariu spunea:
De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna cerul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în cosmos. Acolo, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai apropiat de oameni și de natură, înțelegi altfel fenomenele și activitățile terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo, sus, e destul de puternică. Te simți dintr-odată rupt de locul în care te-ai născut și dezvoltat.
Dacă ai compara Pământul cu un măr, grosimea stratului de aer nu ar fi mai mare decât coaja acestuia. Este aproape şocant să înțelegi că, în acel strat subțire, s-a dezvoltat viața, se desfăşoară toate procesele vii, iar noi, în ignoranța noastră, poluăm şi otrăvim ceea ce respirăm”, a mai spus cosmonautul în interviu. — Sursa: FrontPress.ro​


4 Clasa Ta Organizează O Întâlnire Cu Dumitru Prunariu La Care Doriţi Să Participe Şi Părinții Voştri Scrie O Invitaţie Adresată Părinţilor Realizează Un Afiş P class=

Răspuns :

**Invitație**

Dragi părinți,

Suntem încântați să vă invităm la o întâlnire deosebită cu Dumitru Prunariu, primul cosmonaut al României. În cadrul evenimentului, vom avea oportunitatea să aflăm mai multe despre misiunea sa în cosmos și despre fascinanta sa experiență în spațiu.

Data: [Data evenimentului]
Ora: [Ora evenimentului]
Locație: [Locația evenimentului]

Vă rugăm să confirmați prezența dumneavoastră până la data de [Data limită pentru confirmare].

Cu respect,
[Semnătura ta]

---

**Afiș**

*[Imaginea lui Dumitru Prunariu în spațiu]*

Misiune… Cosmos

Descoperiți povestea incredibilă a primului cosmonaut al României, Dumitru Prunariu.

Venți să aflăm împreună despre:

- Misiunea istorică în spațiu
- Experiențele fascinante din cosmos
- Impactul explorării spațiale asupra vieții pe Pământ

Data: [Data evenimentului]
Ora: [Ora evenimentului]
Locație: [Locația evenimentului]

Nu ratați ocazia de a fi parte dintr-o întâlnire memorabilă!

*[Adresa și detalii de contact pentru confirmare]*