Răspuns :
Explicație:
În propoziția dată:
1. "ti-e" este un pronume personal reflexiv la persoana a doua singular și are valoarea morfologică de pronume personal reflexiv.
- "t" = pronume personal la persoana a doua singular (tu)
- "i" = dativ (în cazul acesta, indică posesia sau apartenența)
- "e" = verb la persoana a treia singular (este)
2. "l-or" este un pronume personal la persoana a treia singular, având valoarea morfologică de pronume personal la persoana a treia singular.
- "l" = pronume personal la persoana a treia singular (el/ea)
- "or" = indică verbul la viitor și indicativ pentru a treia persoană singular ("vor")
3. "mi-a" este un pronume personal la persoana întâi singular, având valoarea morfologică de pronume personal la persoana întâi singular.
- "mi" = dativ (în cazul acesta, indică posesia sau apartenența)
- "a" = verb la persoana a treia singular (are)
4. "nu-l" este o construcție formată din negația "nu" și pronumele personal la persoana a treia singular "l", având valoarea morfologică de negație și de pronume personal la persoana a treia singular.
- "nu" = negație
- "l" = pronume personal la persoana a treia singular (el/ea)
Aceste analize morfologice și semantice arată modul în care fiecare parte a vorbirii este utilizată pentru a transmite sensul propoziției.
SPER CA TE-AM AJUTAT! ❤️
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.