Răspuns :
cerințe- răspuns
1. Moromete își alege lotul de pământ propriu pentru a sta singur cu sine însuși, pentru a nu fi deranjat de ceilalți membri ai familie.
2. După evenimentele avute loc în familie, Ilie înțelege că timpul ” se uneltise împotriva lui și el nu știuse”. Consideră că toate evenimentele ( plecarea lui Achim, cearta cu ceilalți membri pentru posesia pământului, impozitele de la primărie, școala lui Niculae) s-au abătut asupra lui cu repeziciune, el, neavând timp să se poată organiza cumva, pentru a le face față.
3. Concluzia lui Moromete se află în propriile vorbe de țăran simplu ” ... Și dacă lumea e așa cum zic ei și nu e așa cum zic eu ce mai rămâne de făcut? N-au decât să se scufunde! Întâi lumea și pe urmă și ei cu ea!”
4. Conflictele dintre Catrina care se consideră îndreptățită a beneficia de pământ având în vedere că a muncit cot la cot cu el alături de propriii lor copii și băieții din prima căsătorie sunt deja unul dintre motivele supărării lui Ilie. Apoi tensiunea dintre Niculae și Moromete cel mare, deoarece băiatul dorea cu ardoare să învețe, dar pentru asta avea nevoie de bani, bani pe care tatăl nu-i putea obține decât vânzând o bucată de pământ.
5. Deși se vrea un înțelept, Ilie Moromete este totuși un țăran simplu, care nu a luat cunoștință decât cu mediul în care trăiește! Nu are de unde să știe care este viața în mediul urban, de aceea nu a luat în calcul faptul că Achim, Paraschiv și Nilă odată scăpați de sub controlul lui, vor risipi tot ceea ce au primit ca moștenire, nemairevenind vreodată in sat.
6. Din punctul lui de vedere, al omului cu o familie numeroasă, cu probleme financiare adânci, sigur că este fundamentală această întrebare. Dacă am empatiza puțin, am observa că nu am fi putut nici noi să o scoatem ”onorabil” la capăt, având în vedere condiția socială a țăranului vremii respective.
7. Dacă privim din punctul lui Moromete de vedere, el a procedat corect, deoarece a dorit să își țină familia aproape, să nu fie nevoit să împartă pământul vreodată, să își câștige traiul omenește;
În ceea ce privește relația cu copiii propriii pot spune că a fost subiectiv, adică nu a înțeles întotdeuna schimbările vremurilor pe care le trăia, trecând totul doar prin filtrul propriei sale minți de om simplu, dar isteț.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.