👤

Sirul „pasiunilor" se prelungeste cu ace a fotografiei, care I-a stpânit parca si mai intens decât celelalte. Isi cumparase un aparat „Leika" special, prin libria Alcalay. L-a adus in tara cu fel si fel de cataloage, lentile, filme, trepied si, odata adunate toate, le-a studiat cu râvna si cu minutiozitate lui obisnuita, incepând de la constructia fiecrei piese si mergând până la principiile fotografiei si compozitia chimic a sarurilor de pe pelicula. A trecut apoi la operatile practice. Albumele noastre pastreaz sute de fotografii facute de tata, ale familiei, desigur, dar si ale privelistilor strabatute, ale tipurilor intâlnite. Casa de la Valea Mare, impreun cu via, au fost pozate din toate perspectivele si unghiurile; au urmat tarani din sat, copii, toate animalele, apusuri si rasarituri de soare, norii, florile din preajma, fragi din padure, Râul Doamnei, pastri in zbor - o intreag natura, receptata si fixata in panorame sau in parti componente. Autorul lui „lon" este, afirma critica, un scriitor de „observatie". Fotografia devenise parca un fel original de a-si marca sau de a-si fixa observatia despre oameni, fapte, fenomene naturale, de a descompune peisajul studiindu-l pe portini mici si apoi refăcându-l din analize. Fotografia cu sistem*, asadar studia, observa cu sistema, chemând in ajutor si tehnica avansat a veacului - aparatul fotografic -, asa cum apelase la luneta pentru a privi cerul si la automobil pentru a cutreiera tara. Minutia cercetrii universului mic din jur se compensa bine cu incursiunile spre lumea astralã, unde-i placea de pilda „rosul de sânge" al lui Antares. „E rosie!", mã incredinta convins, si ochii mei incepeau si ei sa descopere prin lunet purpuriul, datorita desavârsitei convingeri a tatei, acolo unde initial nu descoperisem decât un galben, poate ceva mai auriu.
Si-a alcatuit o bibliotec bogata, a adunat lucruri rare si frumoase de peste tot unde-l dusesera pasii - vase japoneze si margele de faiant italiana, evantaie din pene fine si vase vechi românesti din lut ars, sau icone taranesti pictate pe sticla. Interiorul in care traim azi, cei trei din familia care, incepând din toamna lui 1931, a fost de patru, este coplesit de amintirea „pasiunilor" tatei, de la tablouri, până la fotografii si carti.
Puia Florica Rebreanu, Amintiri despre Liviu Rebreanu
*sistem - metodă de lucru, mod de organizare a unui proces
A. Scrie pe foaia de examen, in enunturi, răspunsul la fiecare dintre urmätoarele cerinte cu privire la textul dat.
1. Indicã sensul din text al seventei l-a stăpânit.
2. Mentioneaza momentul in care familia Rebreanu isi modific numarul membrilor, utilizând informatile din textul dat.
3. Precizeaza o stare trita de Rebreanu cu prilejul incursiunilor astrale, justificându-ti răspunsul cu o seventa semnificativ din textul dat.
4. Explică motivul pentru care Liviu Rebreanu achizitioneaza un aparat de fotografiat.
5. Prezint, in 30-50 de cuvinte, o caracteristic a albumelor realizate de Liviu Rebreanu, asa cum reiese din textul dat.
B. Redacteazã un text de minimum 150 de cuvinte, in care să argumentezi dac este important sau nu descoperirea unei pasiuni, raportându-te atât la informatiile din fragmentul extras din volumul Amintiri despre Liviu Rebreanu de Puia Florica Rebreanu, cât si la experienta personal sau culturala.