👤

Rezolvând în mulțimea numerelor întregi ecuația {[2023+2(x+ 2024)] •(−2024) + 2024} : (-2) = -2024​

Răspuns :

Răspuns:

Pentru a rezolva ecuația, putem începe prin simplificarea expresiei din paranteze:

[2023 + 2(x + 2024)] • (-2024) + 2024 : (-2) = -2024

Și vom continua simplificând fiecare parte a ecuației.

Pentru partea din stânga a egalității:

[2023 + 2(x + 2024)] • (-2024) + 2024 : (-2)

Folosind distributivitatea, putem expanda expresia din paranteze:

= [2023 + 2x + 2 * 2024] • (-2024) + 2024 : (-2)

= [2023 + 2x + 4048] • (-2024) + 2024 : (-2)

= (2023 + 2x + 4048) • (-2024) + 2024 : (-2)

Aplicăm acum înmulțirea și împărțirea:

= (-2024 * 2023 - 2 * 2024 * x - 2024 * 4048) + 2024 : (-2)

= (-4085152 - 4048x + 8185952) + 2024 : (-2)

= 4100800 - 4048x + 1012

= 4101812 - 4048x

Pentru partea din dreapta a egalității, avem deja -2024.

Astfel, ecuația devine:

4101812 - 4048x = -2024

Pentru a izola x, vom aduna 4048x de ambele părți ale ecuației:

4101812 - 4048x + 4048x = -2024 + 4048x

4101812 = -2024 + 4048x

Apoi, vom scădea -2024 de ambele părți:

4101812 + 2024 = -2024 + 4048x + 2024

4103836 = 4048x

Împărțind ambele părți la 4048, obținem:

x = 4103836 / 4048

x ≈ 1014.35

Deci, soluția ecuației în mulțimea numerelor întregi este x ≈ 1014.

Răspuns:

[tex]\boldsymbol{ \red{-3036}}[/tex]

Metoda mersului invers:

{[2023+2(x + 2024)] • (−2024) + 2024} : (-2) = -2024​

[2023+2(x + 2024)] • (−2024) + 2024 = -2024​ · (-2)

[2023+2(x + 2024)] • (−2024) + 2024 = 4048

[2023+2(x + 2024)] • (−2024) = 4048 - 2024

[2023+2(x + 2024)] • (−2024) = 2024

2023+2(x + 2024) = 2024 : (-2024)

2023+2(x + 2024) = -1

2(x + 2024) = -1 - 2023

2(x + 2024) = - 2024

x + 2024 = -2024 : 2

x + 2024 = -1012

x = -1012 - 2024

x = -3036 ∈ Z