👤

„Sub cerul cenuşiu de toamnă ca un clopot uriaş de sticlă aburită, spânzurătoarea nouă şi sfidătoare, înfiptă la marginea satului, întindea braţul cu ştreangul spre câmpia neagră, înţepată ici-acolo cu arbori arămii. Supravegheaţi de un caporal scund, negricios, şi ajutaţi de un ţăran cu faţa păroasă şi roşie, doi soldaţi bătrâni săpau groapa, scuipându-şi des în palme şi hâcâind a osteneală după fiecare lovitură de târnăcop. Din rana pământului groparii zvârleau lut galben, lipicios…” (Liviu Rebreanu, Pădurea spânzuraţilor)
1.Evidenţiază elementele care conturează tonalitatea sumbră a romanului
2.Pune în relaţie secvenţa citată cu finalul romanului
3.Ilustrează conceptual operaţional descrierea, folosind ca punct de plecare fragmentul​


Răspuns :

1. Elementele care conturează tonalitatea sumbră a romanului includ

- Descrierea cerului cenușiu și a spânzurătorii, simboluri ale unei atmosfere opresive și a morții iminente.

- Soldații bătrâni care sapă groapa, sugerând o rutină rece și inumană în aplicarea pedepsei.

- Imaginea câmpiei negre și a arborilor arămii, care amplifică senzatia de izolare și de primejdie.

2. Secvența citată prezintă un moment de execuție, unde protagoniștii sunt supravegheați și forțați să participe la această acțiune barbară. Finalul romanului poate pune în lumină consecințele acestui act asupra personajelor implicate, dar și asupra comunității.

3. Fragmentul evidențiază detaliat atmosfera sumbră și opresivă a romanului, ilustrând aspectele crude și inumane ale vieții în acea perioadă. Descrierea amănunțită a execuției și a lucrătorilor implicați accentuează senzația de tragedie și disperare, contribuind la construirea unei imagini realiste și tulburătoare a vremii și a locului în care se desfășoară acțiunea.