👤

Caracterizare Nora+Doru din Nora sau Balada Zânei de la Bâlea Lac.
Scurt rezumat al textului :
Titlul trimite la modalitatile prin care scriitorul incearca sa tina sub control "ecoul" reactia cititorului - balada povesteste despre prima iubire si dezamagire in final, al unei tinere fete, Nora, care este indragostita de Doru, lasa in urma totul pentru a raspunde glasului inimii. - Personajele sunt oameni simplii pentru care viata monotona se opreste o clipa dandu-le iluzia fericirii prin iubire pentru ca apoi sa reintre in acelasi curs banal prozoic. - Nora este simbolul adolescentei de 16 ani, care furata de mirajul iubirii se daruieste cu totul himerei. - Ea este zana ce crede in poezie cu stele, mistere, care ascund nostalgie, amurg - Doru este tanarul pentru care Nora este una dintre zane. - Scanteia pasiunii nu rezista trecerii timpului

Secventele textului - Povestea Norei este redata in mai multe secvente ce nu urmeaza insa ordinea cornologica a intamplariror - Prima secventa o prezinta pe Nora drept cabaniera in Muntii Fagaras in momentul in care soldatii care lucreaza la construirea unui drum prin o capra neagra. - Apar cateva elemente cu valente simbolistice, capra-neagra (lait motiv al textului) ce simbolizeaza raritatea salbatica, libertatea si solititudinea. - Autorul realizeaza o paralela intre destinul Norei (captiva a amintirilor si a deziluziei primei iubiri) si destinul caprei-negre care si-a pierdut libertatea. - Alte elemente simbolistice: soarele, muntii – cadrul (natura care a fost martora a povestii de dragoste - A doua secventa ne proiecteaza in trecut avand imaginea Norei la 16 ani, eleva find si inceputul idilei care a insemnat renuntarea la scoala si familie. Balada povestii apoi fuga celor doi in munti si fazele iubirii. - Poezia sentimentului de dragoste devine tot mai mult proza. - Dupa despatirea de Doru, Nora se angajeaza vanzatoare la o librarie din Brasov. - Intalnirea cu un prieten al lui Doru o face sa planga – lacrimile fetei metamorfic hiperbolizate capata propietati cosmice. - Amintirea se opreste la suferinta provocata de deziluzia iubirii – astfel se realizeaza trecerea spre ultima secventa a baladei. - Eliberand animalul salbatic, Nora incearca sa scape de amintirile dureroase.

Stil - se remarca amestecul de registre lingvistice: limbaj poetic, limbajul prozei, limbaj literar si limbajul cotidian. - Atitudine ironica si parodica => in aceasta consta inventivitatea scriitorului. - Fara ironia care se simte permanent balada ar fi avut caracter melodramatic ​


Răspuns :

Nora și Doru din "Nora sau Balada Zânei de la Bâlea Lac" sunt ilustrați ca niște tineri simpli, ale căror vieți monotone sunt subit transformate de iluzia primei iubiri. Nora este simbolul adolescenței, care se lasă pradă iluziei iubirii și se dedică cu totul acestui vis efemer. Doru este figura tânărului pentru care Nora devine una dintre zânele sale, iar pasiunea lor nu rezistă trecerii timpului.

Povestea Norei este prezentată în mai multe secvențe, care nu urmează ordinea cronologică a evenimentelor. De la imaginea ei ca cabanieră în Munții Făgăraș, la amintirea tinereții și a începutului idilei, până la deziluzia și suferința provocată de despărțire. Elementele simbolice, cum ar fi capra neagră și natura înconjurătoare, contribuie la crearea unei atmosfere poetice și melancolice.

Stilul narativ este caracterizat de un amestec de registre lingvistice, de la poetic la proză, cu o atitudine ironică și parodică care conferă povestirii o notă de originalitate și profunzime. Fără această ironie subtilă, balada ar putea deveni prea melodramatică sau clișeică.