👤

AJUTOR!!! DAU COROANĂ!!!

III. Despre contractul social „Omul s-a născut liber și pretutindeni zace în lanturi [...]. Atâta vreme cât un popor este silit să asculte şi ascultă, bine face. Dar dacă el scutură jugul de îndată ce-l poate scutura, face și mai bine! Căci, dacă-şi regăseşte libertatea pe temeiul aceluiaşi drept prin care i-a fost răpită, înseamnă că ori este îndreptățit să și-o recapete, ori i-a fost răpită fără temei. Ordinea socială este însă un drept sfânt care stă la temelia tutu- ror celorlalte. Totuşi, acest drept nu vine nicidecum de la natură, ci este întemeiat pe convenții." J.J. Rousseau, Contractul social
2. Explica, pe baza textului, ce reprezintă pentru Rousseau ordinea socială.
3. Menționează, pe baza lecției, alte idei sustinute dr Rousseau in Contractul Social.​


Răspuns :

Ordinea socială, conform lui Jean-Jacques Rousseau, este un drept sfânt care stă la temelia tuturor celorlalte drepturi. În contextul dat, Rousseau argumentează că această ordine nu provine din natură, ci este întemeiată pe convenții. Cu alte cuvinte, societatea și regulile care o guvernează nu sunt date de la sine, ci sunt rezultatul acordului și consimțământului oamenilor.

Alte idei susținute de Rousseau în Contractul social includ:

  1. Suveranitatea populară: El promovează ideea că puterea trebuie să provină de la popor, iar cetățenii ar trebui să participe activ la luarea deciziilor politice.
  2. Contractul social: Rousseau susține că oamenii formează un contract social prin care își cedează o parte din libertate în schimbul protecției și stabilității oferite de stat.
  3. Inegalitatea: În lucrarea sa Discurs asupra inegalității, Rousseau explorează originile inegalității sociale și consideră că aceasta este rezultatul dezvoltării proprietății private și a inegalității de avere.
  4. Starea de natură: Rousseau prezintă o viziune romantică asupra stării de natură, considerând că oamenii erau mai liberi și mai buni înainte de apariția societății organizate.

SPER C[ TE-AM AJUTAT!