1. Prima secvenţă poetică, alcătuită din strofele I-III, conține reproşul adresat de fată bărbatului adâncit în contemplație fascinat de cunoaşterea absolută. Selectează doi termeni populari şi două apelative care susțin adresarea familiară.
2. Universul spiritual în care geniul/ omul superior este izolat se configurează prin enumerarea simbolurilor eternității morții sau ale cunoaşterii absolute. Transcrie în caiet pe o coloană aceste simboluri şi completează a doua coloană cu posibilele semnificații ale acestora.
4. Invitația la iubire în planul terestru, în strofele 5-12, proiectează aspirația spre fericire în planul reveriei, fapt susținut de verbele la viitor sau la modul conjunctiv. Transcrie aceste verbe.
6. Imaginarul poetic eminescian are o serie de particularități care îl face original şi recognoscibil în creațiile grupate în funcție de o perioadă sau de o temă. În poeziile de tinereţe, cadrul natural paradisiac este un spațiu protector al cu- plului de îndrăgostiți. Transcrie şi comentează versuri/ fragmente de vers care configurează elementele spațiale - motive fundamentale ale creației eminesciene: codrul, izvorul, prăpastia, balta, trestia, foi de mure, romanița, crengi, luna, noaptea, cărarea.
7. Comentează oral (la alegere) o strofă din secvența poetică a invitației la iubire, arătând relația dintre ideea poetică şi figurile de stil utilizate.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.