Răspuns :
Răspuns:
Principalele tipuri de propoziții subordonate sunt:
1. Subordonatele completive - introduc informații care completează sensul unei propoziții principale și răspund la întrebările "ce?" sau "cine?" Exemplu: "Știu că ai venit."
2. Subordonatele circumstanțiale - furnizează informații despre circumstanțele în care se petrece acțiunea exprimată în propoziția principală și răspund la întrebările "când?", "unde?", "cum?", "de ce?" etc. Exemplu: "Mergem la film dacă se termină ploaia."
3. Subordonatele condiționale - exprimă o condiție necesară pentru ca acțiunea din propoziția principală să aibă loc și încep cu conjuncții precum "dacă", "în caz că". Exemplu: "Voi merge la petrecere dacă termin temele."
4. Subordonatele consecutiv - exprimă consecința unei acțiuni din propoziția principală și încep cu conjuncții precum "așa că", "în așa fel încât". Exemplu: "A fost atât de obosit că a adormit imediat ce a ajuns acasă."
5. Subordonatele finale - exprimă scopul sau intenția acțiunii din propoziția principală și încep cu conjuncții precum "ca să", "pentru ca". Exemplu: "Învață mult pentru a obține rezultate bune la examen."
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.