Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
7a)
²⁴⁾(3x-1)/5 - ²⁰⁾(5x+1)/6 = ¹⁵⁾(x+1)/8 - ¹²⁰⁾3 <=>
72x-24-100x-20 = 15x+15-360 <=>
72x-100x-15x = 24+20+15-360 <=>
-43x = -301 => x = (-301):(-43) => x = 7
===============================
7b)
²⁰⁾(4x+1)/3 -¹²⁾(3x-1)/5 = ⁶⁰⁾15 - ¹⁵⁾(25-x)/4 <=>
80x+20-36x+12 = 900-375+15x <=>
80x-36x-15x = 900-375-20-12 <=>
29x = 493 => x = 493:29 => x = 17
=============================
8a)
³⁶⁾(8x-1)/5 -¹⁸⁰⁾1 = ²⁰⁾(50-2x)/9 +⁴⁵⁾(3x+3)/4 <=>
288x-36-180 = 1000-40x+135x+135 <=>
288x+40x-135x = 1000+135+36+180 <=>
193x = 1351 => x = 1351:193 => x = 7
================================
8b)
¹⁴⁾(3y+1)/3 -⁷⁾(16-y)/6 -⁶⁾(9y+1)/7 = ⁴²⁾3 <=>
42y+14-112+7y-54y-6 = 126 <=>
42y+7y-54y = 126-14+112+6 <=>
-5y = 230 => y = 230:(-5) => y = -46
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.