👤

ajutați-mă repede!!!dau coroana si 100 de puncte​

Ajutațimă Repededau Coroana Si 100 De Puncte class=

Răspuns :

Răspuns:

ok doar stai puțin să fac pe foaie

Răspuns:

[tex]\boldsymbol{(a) \red{S = \{(-2, \ 5)\}}}, \boldsymbol{(b) \red{S = \{(\sqrt{3} , \ -2)\}}}\\[/tex]

[tex]\boldsymbol{(c) \red{S = \{(1, \ -\sqrt{2})\}}}, \boldsymbol{(d) \red{S = \bigg\{\bigg(16, \ -\dfrac{8}{3}\bigg)\bigg\}}} \\[/tex]

Explicație pas cu pas:

a) Din a doua ecuație:

[tex]7y=43+4x \Rightarrow y = \dfrac{43+4x}{7}[/tex]

Înlocuim (substituim) în prima ecuație, aducem la numitor comun:

[tex]\dfrac{1}{2}x + \dfrac{3}{5} \cdot \dfrac{43+4x}{7} = 2[/tex]

[tex]35x + 2 \cdot 3(43+4x) = 2 \cdot 70[/tex]

[tex]35x + 258 + 24x = 140[/tex]

[tex]59x = -118 \Rightarrow x = -2[/tex]

Înlocuim cu x = -2:

[tex]y = \dfrac{43+4 \cdot(-2)}{7} = \dfrac{35}{7} \Rightarrow y = 5\\[/tex]

[tex]\implies \bf S = \{(-2, \ 5)\}[/tex]

***

b) Din prima ecuație:

[tex]y = \dfrac{\sqrt{3}x - 7}{2}[/tex]

Înlocuim (substituim) în a doua ecuație:

[tex]x + 4 \cdot \dfrac{\sqrt{3}x - 7}{2} = - 8 + \sqrt{3}[/tex]

[tex]x + 2\sqrt{3}x - 14 = - 8 + \sqrt{3}[/tex]

[tex]x(1 + 2\sqrt{3}) = 6 + \sqrt{3}[/tex]

[tex]x = \dfrac{6 + \sqrt{3}}{1 + 2\sqrt{3}} = \dfrac{(6 + \sqrt{3})(2\sqrt{3} - 1)}{(2\sqrt{3} + 1)(2\sqrt{3} - 1)} = \dfrac{12\sqrt{3}-6+6-\sqrt{3}}{12-1} = \dfrac{11\sqrt{3}}{11} = \sqrt{3}\\[/tex]

Înlocuim cu valoarea lui x:

[tex]y = \dfrac{\sqrt{3} \cdot \sqrt{3} - 7}{2} = \dfrac{3 - 7}{2} = \dfrac{-4}{2} = -2\\[/tex]

[tex]\implies \bf S = \{(\sqrt{3} , \ -2)\}[/tex]

***

c) Din prima ecuație: x = 3 + √2y

Substituim în a doua ecuație:

[tex]-3(3+\sqrt{2}y) + 2\sqrt{2}y = -7[/tex]

[tex]-\sqrt{2}y = 2 \Rightarrow y = -\dfrac{2}{\sqrt{2} } \Rightarrow y = -\sqrt{2}\\[/tex]

[tex]x = 3 + \sqrt{2} \cdot (-\sqrt{2}) = 3 - 2 \Rightarrow x = 1\\[/tex]

[tex]\implies \bf S = \{(1, \ -\sqrt{2})\}[/tex]

***

d) Din a doua ecuație: x = 8 - 3y

[tex]\dfrac{1}{4} \cdot (8 - 3y) - \dfrac{3}{2}y = 8[/tex]

[tex]8 - 3y - 6y = 32[/tex]

[tex]-9y = 24 \Rightarrow y = -\dfrac{24}{9} \Rightarrow y = -\dfrac{8}{3}\\[/tex]

[tex]x = 8 - 3 \cdot \bigg(-\dfrac{8}{3}\bigg) = 8 + 8 \Rightarrow x = 16\\[/tex]

[tex]\implies \bf S = \bigg\{\bigg(16, \ -\dfrac{8}{3}\bigg)\bigg\}[/tex]

Metoda substituției https://brainly.ro/tema/10469123