👤

Aplicam prin joc 2 28 1. Citește lectura şi textul de mai jos, priveşte desenul şi rezolvă cerințele: "Şi într-o bună zi, când împărăteasa întrebă oglinda cine e cea mai frumoasă din ţară, aceasta-i răspunse: - Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă, Dar Albă-ca-Zăpada e mult, mult mai frumoasă! La auzul acestor vorbe, împărăteasa se înspăimântă grozav şi, de pizmǎ și ciudă, odată se îngălbeni" (Frații Grimm, Albă-ca-Za- pada şi cei şapte pitici). a. Folosind şi cunoştinţele de la educație civică, identifică po- runca din Decalog pe care nu au respectat-o regele Saul şi împără- teasa din poveste. b. Ce sfaturi le dai? c. Prezintă situații din viaţa ta în care ai respectat poruncile din Decalog Motivează dacă respectarea lor ti s-a părut o povară. 5. On câte o s pletați- a. b. C. La s ascu expl​

Răspuns :

A. Porunca încălcată de împărăteasă în povestea "Albă-ca-Zăpada" este "Să nu poftești lucrurile altuia." Împărăteasa dorea să fie cea mai frumoasă și, din pizmă, nu a acceptat faptul că Albă-ca-Zăpada era considerată mai frumoasă decât ea.

B. Sfaturi pentru împărăteasă: Să învețe să accepte frumusețea altora și să nu fie mândră. Să descopere frumusețea interioară și să nu se lase influențată negativ de invidie.

C. Exemplu de respectare a poruncilor din Decalog: Am respectat porunca "Să nu furi" atunci când am găsit un portofel uitat în autobuz și l-am predat șoferului. Nu mi s-a părut o povară, ci o responsabilitate morală să acționez corect în acea situație.