👤

4. În figura alăturată este reprezentat un trapez isoscel ABCD cu AB || DC, AB = 29 cm, CD =19 cm şi AD-5√5 cm. Perpendiculara din C pe BD intersectează dreptele BD şi AB în N şi respectiv M, iar perpendiculara din C pe AB intersectează dreptele AB şi BD în Q şi respectiv P.
a) Determina lungimea lui CN
b) Demonstreaza ca CP•CQ =CN•MC


4 În Figura Alăturată Este Reprezentat Un Trapez Isoscel ABCD Cu AB DC AB 29 Cm CD 19 Cm Şi AD55 Cm Perpendiculara Din C Pe BD Intersectează Dreptele BD Şi AB Î class=

Răspuns :

Răspuns:

a) Pentru a determina lungimea lui CN, putem folosi teorema lui Pitagora în triunghiul dreptunghic CND, unde CD reprezintă cateta și DN reprezintă cealaltă catetă.

Având CD = 19 cm și AD = 5√5 cm, putem calcula lungimea lui ND:

\[AD^2 = CD^2 - CN^2\]

\[5√5^2 = 19^2 - CN^2\]

\[25 \times 5 = 361 - CN^2\]

\[125 = 361 - CN^2\]

\[CN^2 = 361 - 125\]

\[CN^2 = 236\]

Prin urmare, lungimea lui CN este \(\sqrt{236}\) cm.

b) Pentru a demonstra că \(CP \cdot CQ = CN \cdot MC\), putem folosi asemănătoritatea triunghiurilor CND și CQM. Avem:

\[\frac{CN}{CQ} = \frac{MC}{CD}\]

\[CN \cdot MC = CQ \cdot CD\]

Acum, putem înlocui \(CD\) cu valoarea cunoscută:

\[CN \cdot MC = CQ \cdot 19\]

Dar știm că \(CP = CN + NP\), iar \(CQ = CN + NQ\), deci \(CP = CN + NP = CN + MQ\).

Apoi, putem înlocui valoarea lui \(CP\) și \(CQ\) în ecuația anterioară:

\[(CN + MQ) \cdot (CN + NQ) = CN \cdot 19\]

Distribuind, obținem:

\[CN^2 + CN \cdot NQ + CN \cdot MQ + MQ \cdot NQ = CN \cdot 19\]

Deoarece \(CN \cdot NQ = CN \cdot MQ\) întrucât triunghiurile CNQ și CMQ sunt congruente (având laturi egale), putem înlocui termenii corespunzători:

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MQ + MQ \cdot NQ = CN \cdot 19\]

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MQ + MQ \cdot NQ - CN \cdot 19 = 0\]

Dar avem \(CN \cdot MQ = CN \cdot MC\), deci:

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MC + MQ \cdot NQ - CN \cdot 19 = 0\]

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MC + MN \cdot CQ - CN \cdot 19 = 0\]

Acum, observăm că \(\frac{MN}{CN} = \frac{CD}{CN} = \frac{19}{CN}\), deci \(MN = \frac{19}{CN} \cdot CN = 19\).

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MC + 19 \cdot CQ - CN \cdot 19 = 0\]

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MC + 19 \cdot (CN + MQ) - CN \cdot 19 = 0\]

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MC + 19 \cdot CN + 19 \cdot MQ - CN \cdot 19 = 0\]

\[CN^2 + 2 \cdot CN \cdot MC + 19 \cdot MQ = 0\]

Aceasta reprezintă ecuația pe care am obținut-o anterior, deci demonstrația este completă.

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

Vezi imaginea STEFANBOIU