👤

identifică pronumele şi adjectivele pronominale din următoarele texte, precizând felul acestora. a. „Nu vedeţi că toate au sprâncenele şi penele care mai de care mai frumos colorate? Unele şi le vopsesc cu verdeaţă de alge din fluviul Gange, altele cu untură de crocodil din Nil sau mai ştiu eu cu ce boia din Africa. După aceea îşi lustruiesc penele cu un pluş şi îşi fac ciocul cu ruj. Bineînțeles, la sfârşitul sezonului, pasărea cea mai frumoasă primeşte premiu o broască-țestoasă." (Marin Sorescu, De-a Delta Dunării) b. „Cărţi? O expediție maritimă transportă cărți? În fine, o fi vreun capriciu de-al căpitanului - deşi nu-l văzusem niciodată citind, ceea ce de asemenea nu era de mirare, fiindcă cea mai mare parte din timp stătea închis în cabină. Iar când î vedeam, ţinea în mână o hartă înfăşurată ca o vergea. Din curiozitate , m-am du să cercetez ceilalţi saci. Nu-i puteam desface pe toţi, dar mi- am dat osteneală s pipăi vreo cinci, şase: toţi păreau să fie plini cu cărți , doar dacă nu cumva cartof încetaseră să fie rotunzi! Mi s-a părut foarte ciudat şi am continuat să pipăi până c am dat în fine de sacul pe care mă trimiseseră să-l caut." (Rui Zink, Cititorul din peşter C. „Sub scena năpădită de ierburi a ruinei teatrului se găseau câteva came pe jumătate dărâmate unde se putea intra printr-o spărtură a zidului exterior. A amenajase Momo o locuinţă. Într-o zi, pe la amiază, sosirǎ la ea câţiva bărbat femei din vecinătate încercând să afle ce-i cu ea. Momo stătea în faţa lor priving cu teamă, căci îi era frică să n-o gonească oamenii. Îşi dădu însă curând seama erau prietenoşi. Ei înşişi erau săraci şi ştiau ce-i viaţa." (Michael Ende, Mo ​

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

Am subliniat pronumele și adjectivele pronominale. De asemenea, găsești mai jos explicații pentru cuvintele scrise cu litere înclinate:

„Nu vedeţi că toate au sprâncenele şi penele care mai de care mai frumos colorate? Unele şi le vopsesc cu verdeaţa de alge din fluviul Gange, altele cu untură de crocodil din Nil sau mai ştiu eu cu ce boia din Africa. După aceea îşi lustruiesc penele cu un pluș şi îşi fac ciocul cu ruj. Bineînţeles, la sfârşitul sezonului, pasărea cea mai frumoasă primeşte premiu o broască-ţestoasă.”

„toate” = pronume nehotărât

„care mai de care” = locuțiune pronominală nehotărâtă (= fiecare)

„unele” = pronume nehotărât

„și” = pronume reflexiv, formă clitică

„le” = pronume personal, formă clitică

„altele” = pronume nehotărât

„mai știu eu ce” = locuțiune adjectivală prononimală nehotărâtă (= oarecare)

„își” = pronume reflexiv, formă clitică (în ambele apariții)

Explicații suplimentare:

„după aceea” = locuțiune adverbială (= apoi, ulterior) formată din prepoziția „după” și pronumele demonstrativ „aceea”

„cea” = articol demonstrativ, componentă a gradului de comparație superlativ relativ