👤

1.Mentionez cu ce ascaméné cápitanul Nemo curenţii şi contra-curenţii oceanului. 2. Precizeaza doua motive pentru care profesorul Aronnax nu simte deloc dorința să-l părăsească pe capitanul Nemo 3. Explica in 3-5 rinduri, de ce Nemo considerá cá Oceanul are puls, artere, spasme", dându-i dreptate avantului Maury, care i-s descoperit o circulaţie tot atât de reală ca şi circulația sângelui la animale". 4. Prezint, in 3-5 rinduri, semnificația din context a afirmației cápitanului Nemo: „Poți să înfrunți legile omeneşti, dar nu te poti impotrivi legilor naturii ​

Răspuns :

Răspuns:

1. Căpitanul Nemo a scăpat de curenții și contra-curenții oceanului folosindu-se de tehnologia avansată a submarinului său, Nautilus, care putea naviga la adâncimi mari și să se deplaseze cu mare agilitate.

2. Profesorul Aronnax nu simte dorința să-l părăsească pe căpitanul Nemo din două motive principale: prima, pentru că este fascinat de aventura pe care o trăiește la bordul Nautilusului; iar a doua, pentru că împărtășește valorile umanitare ale lui Nemo și îl respectă ca pe un lider just și admirabil.

3. Căpitanul Nemo consideră că Oceanul are puls, artere și spasme pentru că îl percepe ca pe o entitate vie, care are propriile sale cicluri și mișcări. Acest lucru este susținut de ideile lui Maury, care a demonstrat că oceanul are o circulație similară cu circulația sângelui la animale, susținând astfel ideea că natura este plină de legi și sisteme complexe, asemănătoare cu cele umane.

4. Afirmația căpitanului Nemo, „Poți să înfrunți legile omenești, dar nu te poți opune legilor naturii”, sugerează că, în ciuda capacitatelor tehnologice și a voinței umane de a schimba sau ignora regulile stabilite de societate, legile naturii rămân inamovibile și trebuie respectate pentru a evita consecințele negative. Nemo subliniază importanța respectului pentru ordinea naturală a lucrurilor și a echilibrului în relația omului cu natura.