👤

Analizează pronumele și adjectivele pronominale negative din textul de mai jos, după modelele date.
„Băiatul găsise în pământ un inel. Ar fi trebuit să nu-l dea nimănui, dar i l-a dat Aurorei. A doua zi ea nu avea niciun inel pe deget. A treia zi i-a spus că nu-i mai dă nimic înapoi. A patra zi, băiatul a mers la locul de joacă cu tatăl său, dar niciunul dintre ei nu avea curaj să înceapă discuția. Pe nimeni n-ar fi încurajat atitudinea Aurorei, care le-a spus că a pierdut inelul. Dar cum nicio problemă nu e de nerezolvat, tatăl s-a dus la părinții Aurorei. Ei i-au răspuns din prag: «Nu știm nimic de niciun inel, domnule!» Apoi, au închis ușa.“
După Cezar Paul-Bădescu, Aurora
„nimănui“ – pronume negativ, cazul dativ, funcția sintactică de complement indirect
„niciun“ – adjectiv pronominal negativ, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „inel“ (neutru, singular, acuzativ), funcția sintactică de atribut adjectival


Răspuns :

Explicație: "nimănui" - Este un pronume negativ, în cazul dativ, și funcționează ca un complement indirect pentru verbul "a da". Acest pronume indică absența unei acțiuni către o persoană anume. În acest caz, indică faptul că băiatul nu ar fi trebuit să dea inelul cuiva.

"niciun" - Este un adjectiv pronominal negativ, care se acordă în gen, număr și caz cu substantivul pe care îl determină. Aici, se acordă cu substantivul "inel" (neutru, singular, acuzativ), funcționând ca atribut adjectival pentru "inel". Indică absența completă a inelului, în sensul că nici măcar un inel nu era pe degetul Aurorei.