👤

5. Precizează sensul expresiilor din poezie:
. Cât trecutu-l ținem minte;
.... un grai ce n-are moarte;
.... în cer e sărbătoare;
e pace pe pământ;
... trăim pe-acest pământ.


...


Răspuns :

Răspuns:

- "Cât trecutu-l ținem minte" - Această expresie sugerează că amintirea trecutului este importantă și influențează modul în care trăim în prezent, reflectând ideea că păstrarea memoriei trecutului ne ajută să ne orientăm și să înțelegem mai bine viața noastră.

- "Un grai ce n-are moarte" - Această expresie se referă la puterea și perenitatea limbii și culturii, sugerând că mesajul sau graiul transmis nu poate fi distrus sau uitat și va continua să trăiască în ciuda timpului sau a altor obstacole.

- "În cer e sărbătoare" - Această expresie sugerează o imagine a bucuriei și a fericirii, sugerând că în ceruri există o atmosferă de sărbătoare sau de triumf, poate asociată cu ideea de paradis sau recompensă divină.

- "E pace pe pământ" - Această expresie exprimă ideea de armonie și lipsă de conflicte sau de tulburări pe pământ, reflectând aspirația umană către pace și unitate în lume.

- "Trăim pe-acest pământ" - Această expresie simplă subliniază realitatea vieții noastre pe pământ și ne amintește că existența noastră se desfășoară în această lume materială și temporară.