Răspuns :
Istoria modei își are începuturile în Imperiul Roman și în Egipt, unde diferențele dintre clasele sociale erau vizibile cu ochiul liber. În timp ce nobilimea își permitea să poarte articole vestimentare prețioase, femeile și bărbații obișnuiți purtau un fel de rochie lungă, simplă.
În Evul Mediu, atât femeile, cât și bărbații de asemenea purtau tunici lungi până la glezne. Diferența între clasele sociale putea fi observată prin designul fiecărei tunici în parte. În această perioadă s-a trecut de la clasicele sandale romane sau egiptene la pantofi din piele cu șireturi și vârful ascuțit.
În perioada Renașterii, pantofii cu toc înalt erau la modă printre regii Europei, dar și pentru femeile care își doreau un aer distins. Regele Henry al VII-lea era una dintre figurile “iconice” ale vremii, cheltuindu-și o mare parte din avere pe haine și încălțări cât mai sofisticate.
Primele case de modă au apărut imediat după inventarea mașinii de cusut, în anul 1790. De atunci, hainele au căpătat și alt rol, în afară de cel care marchează statutul social. Primul designer de modă cunoscut a fost Charles Frederick Worth, stabilit la Paris.
Știai că până în 1850 nu existau pantofi diferiți pentru piciorul drept și cel stâng? Încă din secolul XIX au început să apară trenduri în materie de modă, iar hainele pentru femei și bărbați s-au diferențiat din ce în ce mai tare.
Cine nu știe de conceptul “little black dress” adus în prim-plan de către Coco Chanel în anii 1920? Atunci, hainele aveau deja rolul de a exprima personalitatea purtătorului, iar femeile purtau pălării cu borul larg și pantofi cu baretă.
Perioada hippie a anilor ’60-’70 a adus cu sine hainele colorate și blugii – atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Nu este de mirare că ținutele de festival de astăzi sunt inspirate de stilul libertin al acelor vremuri. De atunci ne-am ales și cu tricourile tie dye, blugii rupți sau cu lanțuri și sandalele cu platformă.
Din anii ’80 avem atât ținutele disco, pline de sclipici și strălucire, cât și fascinația pentru încălțările sport de la branduri precum Nike, Adidas, Vans sau Air Jordan.
Marele “boom” a avut însă loc în anii ’90, odată cu utilizarea internetului. Pentru că mai multe culturi au putut fi astfel conectate, moda s-a transformat în multiple trenduri și sub-trenduri, fiecare inspirat la rândul său de curentele vremii.
Despre moda anilor 2000 știm un singur lucru: ne lipsește și vrem să o aducem înapoi! Cel puțin asta s-a întâmplat în anul curent, 2022, sub forma tendinței Y2K. Topurile scurte, gecile din denim cu imprimeuri pe spate, puloverele în culori neon – toate au revenit în prim-plan.
Sper că te-am ajutat!:-)
Răspuns:
Ne tin de cald
Explicație:
Sunt facute din material rezistent la frig ,sunt mai multe stiluri de haine
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.