Răspuns :
Răspuns:
a) x = 2
b) x = 8/9
Explicație pas cu pas:
a)
[tex]\frac{x+4}{6} + \frac{2x-7}{3} = 1+ \frac{4-3x}{2}[/tex]
Se aduc toate fracțiile la numitorul 6
[tex]\frac{x+4 + 4x - 14}{6} = \frac{6+12-9x}{6}[/tex]
Având același numitor, ne concentrăm pe egalitatea dintre numărători
[tex]5x - 10 = 18 - 9x[/tex]
[tex]5x + 9x = 18+10[/tex]
[tex]14x = 28[/tex]
[tex]x = \frac{28}{14}[/tex]
[tex]x = 2[/tex]
b)
[tex]\frac{x-1}{2} + \frac{3x+1}{4} = 1\frac{3}{4} - x[/tex]
Se aduc toate fracțiile la numitorul 4 și se introduce întregul în fracție
[tex]\frac{2x-2+3x+1}{4} = \frac{7-4x}{4}[/tex]
[tex]5x - 1 = 7 - 4x[/tex]
[tex]5x + 4x = 7 +1[/tex]
[tex]9x = 8[/tex]
[tex]x = \frac{8}{9}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.