👤

Citește textul și răspunde cerinţelor formulate:

Eram însurat de doi ani şi jumătate cu o colegă de la Universitate si bănuiam că mă înşală.

Din cauza asta, nici nu puteam să-mi dau examenele la vreme. Imi petreceam timpul spionându-i prieteniile, urmărind-o, făcând probleme insolubile din interpretarea unui gest, din nuanţa unei rochii și din informarea lăturalnică despre cine ştie ce vizită la vreuna dintre mătuşile ei. Era o suferință de neînchipuit, care se hrănea din propria el substanță. Ne luasem din dragoste, săraci amândoi, după rendez-vous-uri din ce in ce mai dese pe sălile Universităţii şi după lungi plimbări pe jos, prin toate cartierele pavate cu asfalt ale capitalei, care erau şi cele mai singuratice, pe atunci. După nunta noastră, care a fost într-un anumit fel täinuită, mi-a murit un unchi considerabil bogat, a cărui avere împărţită în cincid părţi de nepot a putut să însemne pentru fiecare o adevărată răsturnare socială. [...]. Dealtminteri, era această fată un continuu prilej de uimire Mai întâi prin neistovita bunătate pe care o risipea în jurul el. Făcea toote lucrările mătuşii ei, care era institutoare, prăpădea puţinii bani în cadouri pentru prietene, iar pe colega ei bolnavă a îngrijit-o luni de zile ca o soră de caritate, cu o abnegaţie fără margini, de adolescentă. Pe când eu câutam să ascund oarecum dragostea noastră, ea tinea s-o afişeze cu ostentație, cu mândrie; încât, deși nu-mi plăcea, începusem totuşi să fiu magulit de admiraţia pe care o avea mai toată lumea pentru mine, fiinded eram atât de pătimaş iubit de una dintre cele mai frumoase studente. cred că acest orgoliu a constituit baza viitoarei mele iubiri. Să tulburi att de mistuitor o femeie dorită de toți, să fii atât de necesar unei existente

erau sentimente care mă adevereau în jocul intim al personalitățil mele (Camil Petrescu, „Ultima noapte de dragoste. întâia noapte de război"!

1.Identifică un epitet antepus şi o comparaţie.
2 Motivează rolul artistic al utilizării timpului imperfect în text.
3 Precizează tipul perspectivei narative. 5 Menţionează două modalități de caracterizare a personajului feminin din fragmentul citat.
6 Alcătuieşte un scurt portret al personajului narator.
7 Explică natura conflictului identificat în text.

Dau 100 de puncte + coroană!
(Fără răspunsuri la mișto dau raport)​