👤

Alcătuiește un text în care să prezinți o întâmplare imaginată prin care să explici de ce țestoasa nu își părăsește niciodată carapacea Respectă cerințele a Scrie cel puțin 10 enunțuri b stabilește un titlu potrivit ce respectă cele trei părți ale textului introducerea Cum arată țestoasa demult și se comportament avea cuprinsul întâmplarea care a produs într o zi schimbarea țestoasei încheierea Ce anume s a schimbat de atunci

Textul se numește țestoasa de mare și este un fragment din ea

oceanele filmările sunt străbătute de milioane de ani de cele mai mari broaște țestoase din lume ele sunt bine echipate pentru viața din ocean având înotătoare puternice și capacitatea de a sta sub apă peste o oră trăgând în aer în piept o singură dată carapacele lor uriașe și tari le apără de dușmani când este atacată țestoasa se ridică și bate apa cu înotătoarele pentru a și înspăimânta dușmanul țestoasele călătoresc în grupuri parcuri gând distanțe foarte mari un grup foarte parcurge peste 1600 km într un an Dar se întorc primăvara târzie și bare în același loc pentru a și depune ouăle în nopțile de vară în timpul fluxului femelele înoată spre țărm pentru a și face cui fiecare umblă pe plajă că până găsește locul potrivit acolo sapă cu cele patru înotătoare o groapă adâncă de vreo 60 cm și latura de aproximativ 25 cm când încep să depun ouăle pe spațiile curg lacrimi mari dar nu plâng ochii și roiesc tot timpul ca să se curețe nisipul intrat în ei femela are nevoie cam de 20 de minute pentru a depune între 100 și 150 de ouă acestea sunt perfect rotunde cam de dimensiunile mingilor de golf și a coaja groasă ca să nu se spargă când cad în cui femela acoperă imediat cuibul cu nisip ajutându se de înotătoare și presară nisipul și în jurul lui ca să ca să l mascheze după ce se odihnește câteva minute țestoasa își face mai face câteva cuiburi apoi se întoarce în mare masculii nu ies niciodată din mareția așteaptă sfârșitul berii când vor putea călători iar puii este în găoace după 60 de zile așteaptă până când se fac până se face noapte și apoi țâșnesc deodată din cuib înpământate de dușmani nerăbdător să i distrugă sunt atunci câini sălbatici mistreți în căutarea de hrană în largul mării îi aștept peștii cei mari ei bine ca femela depune multe ouă pentru a pentru că foarte puțin pui supraviețuiesc numărul țestoaselor de mare a scăzut

sper că mă ajutați!!​


Alcătuiește Un Text În Care Să Prezinți O Întâmplare Imaginată Prin Care Să Explici De Ce Țestoasa Nu Își Părăsește Niciodată Carapacea Respectă Cerințele A Scr class=

Răspuns :

Răspuns:

În adâncurile vastului ocean, unde valurile se ridică și se prăbușesc într-un dans veșnic, trăiesc cele mai mari și mai misterioase creaturi: broaștele țestoase. De milioane de ani, ele străbat apele, fiind bine echipate pentru viața lor acvatică, având înotătoare puternice și carapace impenetrabile.

Carapacea lor uriașă și tare le servește drept armură împotriva dușmanilor care le amenință viața. Atunci când sunt atacate, țestoasele nu se retrag, ci se ridică mândre și bat apa cu înotătoarele, înspăimântându-și adversarii.

În ciuda forței lor, țestoasele preferă să călătorească în grupuri, parcurgând distanțe impresionante de peste 1600 de kilometri într-un an. Însă, la sosirea primăverii târzii, ele se întorc în același loc, pregătindu-se să depună ouăle pe plajele de nisip cald.

Femelele, îndrumate de instinctul ancestral, înoată spre țărm pentru a-și face cuibul de ouă. Cu o migală de neegalat, ele săpă adânc în nisip, pregătind un loc sigur pentru a adăposti ouăle lor prețioase.

Când încep să depună ouăle, lacrimile se preling pe obraji, dar nu sunt lacrimi de durere sau de tristețe, ci de o emoție adâncă și ancestrală. În timp ce roiesc pentru a-și curăța nisipul din ochi, femelele își îndeplinesc cu sfințenie datoria de a aduce noi vieți în lumea oceanului.

După aproximativ 20 de minute, când între 100 și 150 de ouă sunt așezate cu grijă în cuib, femelele acoperă imediat cuibul cu nisip, ascunzându-l de ochii curioși și de prădători.

Cu un simț al datoriei împlinit, țestoasa își mai face câteva cuiburi înainte de a se întoarce în apele adânci ale oceanului, lăsându-și urmașii să aștepte cu nerăbdare să își înceapă propriile aventuri.

În timp ce masculii rămân în mare, așteptându-și rândul să călătorească, puii ies din cuiburi după 60 de zile, nerăbdători să își înceapă viața sub privirile atente ale mamei naturii.

Într-un ocean plin de pericole și necunoscut, fiecare țestoasă își aduce contribuția la supraviețuirea speciei, depunând multe ouă în speranța că un număr cât mai mare dintre ele vor ecloza și vor duce mai departe tradiția și frumusețea broaștelor de mare.

Explicație:

nush daca e bine,am facut o rpd,sper ca te am ajutat :)