👤

Aplic Formați grupe de 3-5 elevi. Citiți cu atenție documentele A şi B. A. Ascultă, străine, patria şi numele meu: locul meu de origine a fost mai înainte Elada (Grecia). M-am născut la Atena şi numele meu e Epifania. Am trăit în ultima parte a vieţii mele la Tomis. Am văzut multe ținuturi şi am plutit pe întinsul mării, căci tatăl şi soţul meu au fost navigatori. (după o inscripție descoperită la Tomis, sec. II-III d.Hr.) B. Când grecii din Milet au început, acum 2600 de ani, să trimi- tă colonişti pe malul Mării Negre, aceştia au întemeiat Histria. Ei şi-au ales locul de aşezare nu doar pentru pescuitul foarte la îndemână în bălţile şi pe cursul unor ape așa de mari sau pentru comerţul cu grâne, luate de la geto-daci și vândute apoi în Grecia, ci şi pentru a putea pătrunde în ţinuturi în- depărtate, pe calea marilor râuri, care erau de fapt singurele drumuri ce puteau fi parcurse uşor la vremea aceea. (după Vasile Pârvan, Începuturile vieții romane la gurile Dunării) ● Imaginați-vă că sunteți colonişti greci, plecaţi în urmă cu peste 2600 de ani în căutarea unui loc potrivit pentru întemeierea unei cetăți. Pe baza informaţiilor oferite de documentele A şi B, realizați o descriere a călătoriei şi a întemeierii uneia dintre cetățile amintite în documente. Fiecare elev din grup va îndeplini un rol: marinar, negustor, meşteşugar, membru al unei familii. Povestiți fiecare cum a decurs călătoria, unde aţi ales să întemeiați cetatea, care ar fi avantajele locului ales, ce reguli de comportament veți respecta în oraşul nou întemeiat, cu ce vă veţi ocupa, în funcţie de rolul îndeplinit.AJUTORRRRRR DAU COROANĂ!!!!!CÂT MAI REPEDE VĂ ROG!!!!!!​

Răspuns :

În calitate de marinar, am călătorit alături de echipajul meu către malurile Mării Negre, inspirați de dorința de a găsi un loc propice pentru a întemeia o nouă cetate. Ghidați de cunoștințele noastre despre mări și râuri, am navigat în siguranță, ajungând la locul unde acum se află Histria. Alegerea locului a fost influențată de accesul facil la resursele de pescuit și la râurile navigabile, care ne-ar permite să explorăm și să interacționăm cu populațiile din regiune.

În timp ce eu și echipajul meu ne ocupăm de asigurarea călătoriei, negustorii din grupul nostru au fost ocupați în stabilirea relațiilor comerciale cu localnicii și în organizarea schimbului de mărfuri. Ne-am bazat pe experiența lor în comerțul cu grâne și alte produse pentru a asigura prosperitatea viitoarei noastre cetăți.

Meșteșugarii au contribuit la construirea infrastructurii necesare, iar familiile noastre au fost implicate în stabilirea noastră în noul oraș. Respectând tradițiile și valorile grecești, am stabilit reguli stricte de comportament și guvernare, punând accent pe ordine și cooperare. Fiecare membru al comunității noastre a avut un rol bine definit și a contribuit la întemeierea unei cetăți prosperă și viabile.