Răspuns :
a) Notăm lungimea dreptunghiului ca \( L \) și lățimea ca \( l \). Avem două ecuații:
\[
\begin{cases}
2L + 2l = 420 \\
l = \frac{1}{2}L
\end{cases}
\]
Înlocuind \( l \) din a doua ecuație în prima, obținem:
\[
2L + 2 \cdot \frac{1}{2}L = 420 \Rightarrow 2L + L = 420 \Rightarrow 3L = 420 \Rightarrow L = 140
\]
Și deci, \( l = \frac{1}{2} \cdot 140 = 70 \). Deci dimensiunile terenului sunt \( 140 \) metri lungime și \( 70 \) metri lățime.
b) Notăm numărul de lalele ca \( L \), de frezii ca \( F \) și de narcise ca \( N \). Avem următoarele ecuații din enunț:
\[
\begin{cases}
L + N = 1293 \\
N + F = 1396 \\
L + F + N = 2305
\end{cases}
\]
Soluționăm aceste ecuații pentru a găsi numărul de flori din fiecare fel.
c) Prețul total obținut din vânzarea lalelelor este \( 3 \times 1293 \).
d) Vom calcula prețul pe fir de frezie. Mai întâi găsim numărul total de fire de frezie, care este \( F \), apoi împărțim venitul total din vânzarea freziilor la numărul total de fire pentru a găsi prețul pe fir.
e) Pentru a afla câte flori au rămas neambalate, vom scădea numărul total de narcise (deoarece acestea au fost vândute în buchete de câte 7 fire) și numărul total de flori din celelalte două specii de flori din numărul total de flori plantate.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.