👤

în bucătărie, miroase a plăcintă cu mere. Dinu a dat zăpada din parcare. A desena este o plăcere. ifează caseta A pentru afirmațiile adevărate şi caseta F pentru afirmațiile false. A Există trei substantive în vocativ, unul în acuzativ și unul în genitiv în propoziția: Doamnelor, domnişoarelor și domnilor, vă prezentăm cea mai recentă apariție a editurii noastre. Există două substantive în nominativ, două în acuzativ, două în vocativ i unul în genitiv în propoziția: Dragi elevi și stimați părinţi, olimpiada de matematică a fost un real succes pentru elevii școlii noastre. Există două substantive în acuzativ şi unul în dativ în propoziția: Draga mea prietenă, i-am făcut scumpei mele mame un cadou ales de bunica. alis do mai ins, indicând și funcția lor sintactic îci agătă​

Răspuns :

Răspuns:

Așezarea corectă a casetelor pentru afirmațiile date este următoarea:

1. A: Există trei substantive în vocativ, unul în acuzativ și unul în genitiv în propoziția: Doamnelor, domnişoarelor și domnilor, vă prezentăm cea mai recentă apariție a editurii noastre.

2. F: Există două substantive în nominativ, două în acuzativ, două în vocativ și unul în genitiv în propoziția: Dragi elevi și stimați părinţi, olimpiada de matematică a fost un real succes pentru elevii școlii noastre.

3. F: Există două substantive în acuzativ și unul în dativ în propoziția: Draga mea prietenă, i-am făcut scumpei mele mame un cadou ales de bunica.

Funcțiile sintactice ale substantivelor din propozițiile date sunt următoarele:

- Propoziția 1:

- Vocativ: Doamnelor, domnișoarelor, domnilor

- Acuzativ: apariție

- Genitiv: editurii

- Propoziția 2:

- Nominativ: elevi, părinți

- Acuzativ: olimpiada, elevii

- Vocativ: Dragi, stimați

- Genitiv: școlii

- Propoziția 3:

- Acuzativ: cadou, bunica

- Dativ: mamei