Răspuns :
Răspuns:
Relieful vulcanic
Masivele de roci eruptive si structurile corespunzatoare acestora s-au constituit pe parcursul evolutiei geotectonice a teritoriului Romaniei in proterozoic, paleozoic, mezozoic si neozoic. Cu cat manifestarile magmato-eruptive sunt mai recente, structurile sunt mai bine pstrate iar influena lor in relief apare mai bine exprimata.
Astfel, in Muntii cristalini ai Bistritei, asa-numitul 'dyke porfiroid' dintre Muntele Pietrosul si Masivul Giumalau a fost ferastruit de Bistrita in zona defileului de la Zugreni, iar masivul sienitic de la Ditrau domina ca o cupola uriasa intregul relief din imprejurimi. In Muntii Maramuresului, corpurile de diabaze mezozoice apar cu pregnanta in relief in varfurile Mihailec, Farcau s.a., contribuind la pastrarea pozitiei altitudinale dominante a acestora.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Geografie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.