👤

Prezinta in minimum 50 de cuvinte, semnificațiile textului următor, evidențiind doute sături ale realismului.

Dau coroană + 50 de puncte!

Fără răspunsuri la mișto dau raport!!!

Iorgovan era, ce-i drept, mai tânăr decât taică-său, însă tocmai findcă era mai tânăr şi fiindcă îl avea pe Busuioc bogatoiul tată, învățase mai mult în viața lui și era oarecum mai findinte: asta o simțea lorgovan, dar Busuioc o știa și în fundul inimii se bucura de ceea ce știe. Curgovan umblase cinci ani de zile la școlile din Arad; era vorba să se facă „domn", fiindcă avea be ce, și Busuioc visa nopţi întregi la domnia feciorului său și nici n-avea de ce să nu viseze,pendca feciorul său era bun școlar. Într-o bună dimineață se pomeneşte însă cu el acasă
. -Taică, eu m-am gândit să mă dau și eu la plugărie, îi zisese el atunci.
Busuioc s-a uitat lung la el, a mai stat pe gânduri, apoi l-a întrebat:
-Care va să zică rămâi plugar ca mine; de ce nu mi-ai spus-o tu asta mai nainte?
- Pentru că-mi ziceam, a răspuns Iorgovan, dacă îl întreb, ştiu că n-are să voiască, dac-o fac, ştiu că are să-i pară rău odată, iar dacă aştept până ce s-o mai gândi și el, mă tem că o să-mi treacă pofta.
Aşa-i! - gândise Busuioc în el - tot mai bine plugar de frunte decât boier de rând".

(Ioan Slavici, Pădureanca)​


Răspuns :

Nu știu ce să zic dar nu cred că e cazul să te superi pe mine că nu am

Răspuns:

Bine, hai să analizăm textul! În acest fragment, se observă două aspecte caracteristice ale realismului. În primul rând, se pune accent pe detaliile realiste ale vieții personajelor, precum vârsta și educația lui Iorgovan, precum și statutul social al tatălui său, Busuioc. În al doilea rând, se prezintă o situație realistă în care Iorgovan ia în considerare să renunțe la educația sa și să lucreze ca plugar, reflectând astfel dificultățile și alegerile pragmatice ale oamenilor din acea perioadă. Aceste aspecte contribuie la realismul textului.