👤

1. Stabileşte structurarea secvențelor poetice în discursul liric, având în vedere unul dintre următoarele criterii: - dispunerea modurilor și a timpurilor verbale în fiecare din cele cinci strofe; - dispunerea mărcilor de persoană în cele cinci strofe; - ipostaza apolinică şi ipostaza dionisiacă a eului liric.
2. Explică semnificația simbolurilor/ a sintagmelor emblematice din enumerația care surprinde trăsături asociate posturii ro- mantice a geniului, în prima strofă.
3. În poezia eminesciană a iubirii, epitetul dulce exprimă un mo- ment de maximă intensitate afectivă, ca de exemplu: O, dulce-al noptii mele domn,/De ce nu vii tu? Vină! sau Sub raza ochiului senin/ Și negrăit de dulce (Luceafărul). În Odă se produce o modificare de sens, ca la romanticii Tieck sau Novalis: durerea este resimțită ca voluptate. Discutaţi semnificațiile sintagmei oximoronice din versul: Suferință, tu, dureros de dulce...., prin raportare la contextul strofei.​


Răspuns :

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari