Se încrucişează o plantă cu frunze alungite şi cu flori de culoare galbenă cu o plantă cu frunze reniforme şi cu flori de culoare albastră. Frunzele alungite (A) şi florile de culoare galbenă (G) sunt caractere dominante, iar frunzele reniforme (a) şi florile de culoare albastră (g) sunt caractere recesive. Părinţii sunt homozigoţi pentru ambele caractere. În prima generaţie, F1, se obţin organisme hibride. Prin încrucişarea între ei a hibrizilor din F1, se obţin, în F2, 16 combinaţii de factori ereditari. Stabiliţi:
a) genotipul părinţilor;
b) fenotipul organismelor din F1;
c) numărul combinaţiilor din F2 dublu homozigote;
d) genotipurile organismelor din F2 cu frunze reniforme și flori galbene. Scrieți toate etapele necesare rezolvării problemei.
Alegeți varianta corectă de răspuns: 1. Raportul de segragare fenotipică în F2 este de 2:1 în caz de:
A. Dominanţă incompletă
B. Gene letale
C. Codominanţă
D. Polialelie
2. O mamă cu genotipul L^A l va avea cel mai probabil un sfert din copii cu grupa 0, dacă genotipul tatălui este: A. L ^ A L ^ A
B. L^ A l
C. L ^ B L ^ B
D. ll
3. Numărul grupelor de linkage este egal cu:
A. 2n
B. Numărul perechilor de gene
C. 2 ^ n
D. Numărul perechilor de cromozom.
4. Recombinarea genetică se realizează prin:
A. Intercromozomial, prin crossing-over
B. Conjugare la procariote
C. Intracromozomial, prin dansul cromozomilor
D. Conversie genică la bacterii
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.