👤

" Omul să fie multumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniştea colibei tale te face fericit. Dar voi să faceți după cum vă trage inima, şi Dumnezeu să vă ajute și să vă acopere cu aripa bunătății sale. Eu sunt acum bătrână, şi fiindcă am avut şi am atât de multe bucurii în viață, nu inteleg nemultumirile celor tineri și mă tem ca nu cumva, căutând acum la bătrânețe un noroc nou, să pierd pe acela de care am avut parte până în ziua de astăzi şi să dau la sfârşitul vieții mele de amărăciunea pe care nu o cunosc decât din frică. Voi știți, voi faceți: de mine să nu ascultați. Mi-e greu să-mi părăsesc coliba în care mi-am petrecut viața şi mi-am crescut copiii şi mă cuprinde un fel de spaimă când mă gândesc să rămân singură într-insa: de aceea, poate că mai ales de aceea, Ana îmi părea prea tânără, prea aşezată, oarecum prea blândă la fire, şi-mi vine să râd când mi-o închipuiesc cârciumăriță. - Vorbă scurtă, răspunse Ghiță, să rămânem aici, să cârpesc și mai departe cizmele oamenilor, care umblă toată săptămâna în opinci ori desculți, iară dacă duminica e noroi, își duc cizmele în mână până la biserică, şi să ne punem pe prispa casei la soare, privind eu la Ana, Ana la mine, amândoi la copilaș, iară d-ta la tustrei. Iacă liniştea colibei. - Nu zic, grăi soacra aşezată. Eu zic numai ce zic eu, vă spun numai aşa, gândurile mele, iară voi faceți după gândul vostru, și știți prea bine că, dacă voi vă duceți la moară, nici vorbă nu poate fi ca eu să rămân aici ori să mă duc în altă parte: dacă vă hotărâți să mergeți, mă duc şi eu cu voi și mă duc cu toată inima, cu tot sufletul, cu toată dragostea mamei care încearcă norocul copilului ieşit în lume. Dar nu cereți ca eu să hotărăsc pentru voi. Atunci să nu mai pierdem vorba degeaba: mă duc să vorbesc cu arândaşul, şi de la Sf. Gheorghe cârciuma de la Moara cu noroc e a noastră. - În ceas bun să fie zis, grăi bătrâna, și gând bun să ne dea Dumnezeu în tot ceasul!" 1. Identifică tema fragmentului citat. 2. Scrie o pereche de antonime din text. 3. Prezintă semnificația motivului colibei din text. 4. Precizează semnificația enunţului din incipitul textului. 5. Transcrie, din text, două figuri de stil diferite. 6. Explică rolul utilizării sintagmei ,,Vorbă scurtă", enunţată de Ghiţă. 7. Prezintă semnificația termenului ,,noroc", având în vedere vorbele bătrânei şi denumirea hanului. 8. Identifică o modalitate de caracterizare a personajului Ana. 9. Comentează semnificaţia opoziţiei dintre opiniile celor două personaje aflate în dialog.
identifica tema fragmentului dat
scrie o pereche de antonime din text
prezintă semnificația motivului colibei din text
precizează semnificația enunțului din incipitul textului
transcrie din text două figuri de stil diferite




Răspuns :

xkhfhdiyxgklhxlufkhdoydoyfoyfoufou

Răspuns:

Tema fragmentului citat este legată de conflictele interioare și exterioare ale personajelor, de alegerea între stabilitatea și confortul vieții tradiționale versus dorința de schimbare și aventură.

Perechea de antonime din text este: bogăție - sărăcie.

Motivul colibei din text simbolizează stabilitatea, confortul și siguranța oferite de tradiția și rutina vieții la țară, contrastând cu dorința de schimbare și de explorare a altor posibilități.

Enunțul din incipitul textului subliniază ideea că adevărata fericire nu este determinată de bogăție, ci de liniștea și confortul oferite de modul de viață simplu și de apropierea de Dumnezeu.

Figurile de stil din text sunt:

Metafora: "și Dumnezeu să vă ajute și să vă acopere cu aripa bunătății sale"

Ironia: "Voi știți, voi faceți: de mine să nu ascultați."

Sintagma "Vorbă scurtă" folosită de Ghiță indică dorința sa de a întrerupe discuția și de a reveni la subiectul principal, exprimându-și astfel dorința de a se concentra pe ceea ce trebuie făcut în acel moment.

Termenul "noroc" are o semnificație dublă în contextul dat. În vorbele bătrânei, "noroc" se referă la șansa sau reușita în viață, în timp ce denumirea hanului "Moara cu noroc" sugerează o posibilă împlinire a dorințelor și obținerea norocului material prin acțiuni specifice.

Personajul Ana este caracterizat ca fiind tânără, așezată, blândă la fire și posibil prea calmă pentru a-și asuma aventura sau schimbarea. Aceste trăsături sugerează o personalitate conservatoare și rezervată.

Opoziția dintre opiniile celor două personaje ilustrează conflictul între tradiție și modernitate, între stabilitatea și confortul vieții tradiționale și dorința de schimbare și aventură. Bătrâna reprezintă tradiția și stabilitatea, în timp ce Ghiță exprimă dorința de schimbare și de a explora noi