👤

Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

Vorbele noastre ne-au minţit.
Au spus prea mult, pierdut li-e înţelesul
şi tremurul ecoului lor stins e.
Am vrut ce nu ne sta-n puteri:
o poartă care nu ni s-a deschis,
lumea din gând de care n-am fost vrednici.
Avânt răpus ca o privire de-ntuneric, –
taină rămasă-n trup ca-ntr-un sicriu, –
poate aşa a fost să fie:
pe dezbinate drumuri doi străini
cu vina lor, respinşi de paradis,
purtând căinţi pe urma unui vis.

Ion Vinea, Variantă


Răspuns :

Textul "Vorbele noastre ne-au mințit" de Ion Vinea explorează tema decepției și a neputinței în fața unor idealuri nerealizabile. Ideea poetică evidențiază că vorbele au creat iluzii pierdute, exprimând o dizarmonie între aspirații și realitate. Mijloacele artistice, precum metaforele (o poartă nedeschisă, lumea din gând) și simbolurile (vina, paradisul pierdut), intensifică atmosfera melancolică și evocatoare. Ritmul și tonalitatea textului amplifică tristețea și nostalghia, creând un tablou emoțional complex al eșecului și regrețului în fața visurilor nerealizate.

Răspuns:

Textul exprimă deziluzia și regretul față de aspirațiile și visurile neîmplinite ale protagoniștilor. Ideea poetică se concentrează pe tema eșecului și a pierderii, evidențiată prin mijloace artistice precum metaforele ("Avânt răpus ca o privire de-ntuneric"), simbolurile ("lumea din gând de care n-am fost vrednici") și imaginile vizuale puternice ("tremurul ecoului lor stins e"). Folosirea unui ton melancolic și a unei imagini finale cu impact, sicriul, subliniază tristețea și inevitabilitatea pierderii. Aceste mijloace artistice contribuie la construirea unei atmosfere introspective și nostalgice, ilustrând complexitatea relației umane cu aspirațiile și cu propria responsabilitate în eșecurile vieții.