👤

12 Stabiliți dacă următoarele ecuații sunt echivalente: a 3-2x = -7, XER b 6+5x=2(-3+x), X = Z, c 7x-5(x-1)=10x-3, xe R, d 13x+41= 5(2x+7)+3, X = R, şi și şi și 11(x-4)=3² +2, X = R; x+18=2(-1-x)+8, x € Z; 4x - 3(2-x) = 4, XER; 9(x-2) + 14 = -2(3-4x)+1, XER. + 13 Rezolvați ecuațiile: a 3(x + 5) - 6(x − 2) = 4(x + 2) - 5(x-4) + 1; b 2(2x + 7) + 3(x− 1) = 6(x − 3) + 18; d 2x + 5 + 3(3x - 1) = 8(1-7x) + 2 + 3x; c 15 (x-1) + 4(2-3x) = 11 - 2(x + 4); e 10(3-x) + 6(x + 3) =19 + 7(2x - 1).​

12 Stabiliți Dacă Următoarele Ecuații Sunt Echivalente A 32x 7 XER B 65x23x X Z C 7x5x110x3 Xe R D 13x41 52x73 X R Şi Și Şi Și 11x43 2 X R X1821x8 X Z 4x 32x 4 class=

Răspuns :

Pentru a stabili dacă ecuațiile sunt echivalente, vom rezolva fiecare ecuație și vom verifica dacă soluțiile obținute satisfac ecuațiile inițiale.

a) Ecuația: 3-2x = -7
Pentru a rezolva această ecuație, vom aduce termenii cu x pe o parte și numerele pe cealaltă parte:
-2x = -7 - 3
-2x = -10
x = -10 / -2
x = 5

Verificare: Înlocuim x cu 5 în ecuația inițială:
3 - 2(5) = -7
3 - 10 = -7
-7 = -7

Ecuația este adevărată.

b) Ecuația: 6+5x = 2(-3+x)
Pentru a rezolva această ecuație, vom aduce termenii cu x pe o parte și numerele pe cealaltă parte:
6 + 5x = -6 + 2x
5x - 2x = -6 - 6
3x = -12
x = -12 / 3
x = -4

Verificare: Înlocuim x cu -4 în ecuația inițială:
6 + 5(-4) = 2(-3 + (-4))
6 - 20 = 2(-7)
-14 = -14

Ecuația este adevărată.

c) Ecuația: 7x - 5(x - 1) = 10x - 3
Pentru a rezolva această ecuație, vom desface parantezele și vom aduce termenii cu x pe o parte și numerele pe cealaltă parte:
7x - 5x + 5 = 10x - 3
2x + 5 = 10x - 3
2x - 10x = -3 - 5
-8x = -8
x = -8 / -8
x = 1

Verificare: Înlocuim x cu 1 în ecuația ini