Răspuns :
simplificăm radicali cum putem
radical din 48=4radical 3
radical din 27=3radical 3
radical din 12=2radical 3
radical din 75=5radical 3
3(4radical din 3 - 2x3radical din 3)-(5x2 radical din 3 - 4x5 radical din 3)=
3(4 radical din 3-6 radical din 3)-(10 radical din 3 - 20 radical din 3)=
3(-2radical din 3)-(-10 radical din 3)
-6radical din 3+10 radical din 3=
=4radical din 3
radical din 48=4radical 3
radical din 27=3radical 3
radical din 12=2radical 3
radical din 75=5radical 3
3(4radical din 3 - 2x3radical din 3)-(5x2 radical din 3 - 4x5 radical din 3)=
3(4 radical din 3-6 radical din 3)-(10 radical din 3 - 20 radical din 3)=
3(-2radical din 3)-(-10 radical din 3)
-6radical din 3+10 radical din 3=
=4radical din 3
Răspuns:
[tex]\boldsymbol{ \red{4\sqrt{3}}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
Calculăm expresia (scoatem factorii de sub radical):
3·(√48 - 2√27) - (5√12 - 4√75) =
= 3·[√(3·4²) - 2√(3·3²)] - [5√(2²·3) - 4√(3·5²)]
= 3·(4√3 - 2·3√3) - (5·2√3 - 4·5√3)
= 3·(4√3 - 6√3) - (10√3 - 20√3)
= 3·(-2√3) - (-10√3)
= -6√3 + 10√3
= 4√3
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.