Văzându-l cum vine drept la el, lon avu o tresărire uşoară, dar îşi urmă calea, liniştit, ca şi când n-ar înţelege nimic, cu o privire nepăsătoare către Baciu.
- Ce ţi-am spus eu ţie, golane, ai? urlă, apropiindu-se mereu, Vasile Baciu, pe care liniştea lui lon îl întărâta mai rău.
Flăcăul primi ocara ca o lovitură de cuțit. O scăpărare furioasă îi tâşni din ochii negri, lucitori, ca două mărgele vii. Răspunse cu o voce puţin tremurată, dar şi batjocoritoare:
-Ce-s eu, sluga dumitale, să-mi porunceşti?
- Am să-ţi poruncesc, tâlharule, şi dacă nu asculți de vorbă, am să te umplu de sânge! urlă ţăranul aprins de mânie până în măduva oaselor, aruncându-se la el.
Acuma lon se opri, încleştă pumnii şi strigă înăbuşit, parcă ar fi căutat să se stăpânească:
- Să nu dai, bade Vasile, că...! Să nu dai!... Să nu dai!...
Câţiva bărbaţi şi flăcăi se zvârliră pe Vasile, ostoindu-l. lon stătea neclintit, ca un lemn, doar inima-i bătea coastele ca un ciocan înfierbântat. Dintru întâi se gândise să-l lase în plata Domnului, că-i beat şi e tatăl Anuței. Dar de când l-a suduit şi s-a apropiat să-l lovească, şi-a pierdut cumpătul. Îi clocotea tot sângele şi parcă aştepta înadins să-l atingă baremi cu un deget Vasile, ca să-l poată apoi sfârtica în bucăţele, mai ales că la spatele lui văzuse pe George care privea disprețuitor şi mulţumit. Baciu se zvârcolea în braţele oamenilor, urlând neîncetat:
- Lăsaţi-măăăl... Trebuie să-i beau sângele, altminteri pleznesc!... Lăsaţi-mă!... Ţăranii însă îl duseră, aproape pe sus, pâna la poartă, în vreme ce el nu mai contenea şi se smucea din răsputeri:
- Ce are hotul cu fata mea? Ce arel...
lon schimba feţe-feţe. Genunchii îi tremurau, iar în cerul gurii simţea o uscăciune parcă i s-ar fi aprins sufletul. Fiece vorbă îl împungea drept în inimă, cu deosebire fiindcă le auzea tot satul. Mereu îi fulgera să se repează şi, cu un pumn zdravăn, să-i înăbuşe în gât ocările.
(Liviu Rebreanu, „lon
1)Precizează modurile de expunere din text.
2)Scrie câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor a ostoi şi batjocoritoare
3) Menţionează două teme/ motive literare prezente în text
4)Identifică 2 structuri care conțin imagini artistice diferite
5) Prezintă semnificaţia următorului enunţ: „O scăpărare furioasă îi tâşni din ochii negri, lucitori, ca două mărgele vii".
6)Menţionează tipul de narator din fragmentul dat.
7) Explică semnificaţia comparaţiei din enunţul: „în cerul gurii simţea o uscăciune parcă i s-ar fi aprins sufletul"
8) Realizează, în 6-10 rânduri, un scurt portret al unuia dintre personajele textului
9) Prezintă semnificaţia titlului în relaţie cu textul dat.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.