👤

A.Consideri că oamenii acceptă cu ușurință condiția lor efemeră? Justifică-ți răspunsul, în 50 – 100

de cuvinte, valorificând textul 1.

B. Care este emoția transmisă/sentimentul transmis prin peisajul prezentat în strofa întâi din textul 1?

Motivează-ți răspunsul, în 50 – 90 de cuvinte, valorificând fragmentul indicat.
textul 1
Cum seamăn eu cu tine,mare, La fel, mereu neliniştit,Închis din patru părţi de timpul,Din care nu e de ieşit.Mă zbat adânc, fără cruţare,Mă trag în mine, mă-nvrăjbesc,Dar oricât aş lovi de tareDegeaba ţărmii mi-i lovesc.E-o luptă fără-asemănare,Sunt malurile prea de fier. Nici eu nu-s mulţumit, ca tine,Doar cu bucata mea de cer.Izbesc mereu, mereu mai aprigŞi fără să îngenunchez,Dar nu pot, nu, ieşi din vremeaÎn care-ncep să-nnegurez.Mi-e dorul inima şi gândulTot răni, la zbatere proscris,Dar încă lupt să nu stau numaiÎn ţărmurile mele-nchis.Izbesc, izbesc întotdeaunaCa tine, tot mereu la fel.Şi mie timpul mi-a pus maluriŞi nu pot sa mai ies din el..
În fața mării, Virgil Carianopol



Răspuns :

A. Oamenii nu acceptă întotdeauna cu ușurință condiția lor efemeră, așa cum reiese din textul prezentat. Autorul exprimă o luptă interioară și neliniște față de trecerea inexorabilă a timpului. Descriindu-se ca fiind asemănător mării, el evidențiază frustrarea și dificultatea de a scăpa de condiția temporală și de a găsi un sens în existență.

B. Sentimentul transmis prin peisajul prezentat în strofa întâi este acela de neliniște și agitație. Autorul se compară cu marea, sugerând o stare de mișcare constantă și de nemulțumire. Imaginile folosite, cum ar fi "mereu neliniştit" și "învrăjbesc", subliniază o atmosferă agitată și tensionată, contribuind la crearea unei emoții de neliniște și instabilitate.