👤

işoarei Honey. Citeşte urmatorul fragment şi răspunde la între- bări. În anul 1897, tânăra și frumoasa principesă Maria a României a dorit ca unul dintre visurile ei din copilărie să devină realitate, acela de a avea o casa construită in copaci. Povestea «Cuibului Prin- Juniperus»¹, cum numea principesa cesei» sau Maria căsuţa din copaci, distrusă de o furtună puternică dupå Primul Război Mondial, a fost reconstituită de muzeografii Castelului Peleş, pe baza documentelor din arhive, dar şi a memoriilor Reginei. De altfel, Regina Maria relatează în amă- nunt in Povestea vieții mele dezvoltarea acestui pro- iect din tinereţea sa: «Dragostea mea de născociri originale şi fărâma de fire copilărească ce păstra- sem în fiinta mea mă împinseră să-mi clădesc o colibă mică şi nostimă, sus, în frunzişul unor pomi. Această idee hazlie il încântă pe [...] arhitectul Unchiului; aşadar, îmi desenă o căsuță drăgălaşă şi originală care trebuia proptită sus in aer, între nişte brazi uriaşi. Işi poate cineva închipui ce far- mec avea pentru copiii mei această casă ca din basme.» Locul ales pentru «Cuibul Princesei» sau Juniperus» se afla la o distanţă de 20 de minute depărtare, sus pe latura muntoasă între pârâul Peleş şi Prahova. O cărare șerpuită ajungea într-un luminiş, iar acolo, chiar la marginea unei coaste, intre brazi, se ivea «cuibul». [...] Juniperus - cuvânt in limba latină; în romană, ienupăr, specie de arbust răşinos: jneapăn. Planul a prevăzut o constracție suspendată între arbori, la o inálțime de aproape cinci metri. O rețea din grinzi din lemn de 15/22 cm cu lungimi intre 5 şi 12 metri unea şase brazi, pentru a susține podeaua. Pentru pereți s-au folosit bárne semicir- culare din trunchiuri de copaci descojite, imbinate la capete în mod traditional românesc coadă de rândunică». Acoperişul din şindrilă era sträpuns de arborii de susținere şi de coşul de fum al micii buća- tării. Dintr-un balcon generos cu baluştri frumos strunjiti, unind coloane arcadate, se påşea în inte- riorul casei. În prelungirea balconului, pe altă latură a casei, au fost prevăzute, de asemenea, încă o uşă simplă alături de o intrare formată din trei seg- mente. Balconul spațios permitea amplasarea unei mese şi a câtorva scaune pentru servirea mesei într-o ambianță plăcută. Pe celelalte două laturi ale construcției nu existau decât ferestre simple, a căror prezenţă era subliniată de jardiniere pline cu flori." „Cuibul Princesei" de la Peleş. Povestea căsuței.
1 Notează litera corespunzătoare răspunsului corect. Textul a apărut: a într-un ziar; cîntr-un pliant turistic; d într-o reclamă; b într-o revistă; din copaci a Reginei Maria, articol din varianta online a ziarului Adevărul e pe internet; f pe un afiş.
2 Regina Maria descrie diferit în jurnalul ei căsuța din copaci față de modul în care este prezentată ulterior această construcție de către autorul textului. Identifică două diferente între cele două tipuri de descriere.
3 Reciteşte pasajele descriptive și răspunde la următoarele cerinţe: . Care este tema descrierii? • Identifică părțile sau aspectele obiectului descris şi asociază-le cu trăsăturile menționate în text.Indică patru termeni specifici arhitecturii. . Sunt oferite suficiente informații în text pentru a-ți face o imagine clară asupra obiectului descris? Dacă nu, ce ai vrea să mai știi?
4 Descrie pe scurt căsuța ta de vis, în două variante:
a pentru a include această descriere într-un text de ficțiune;
b pentru a-i indica unui arhitect cum ar trebui s-o construiască.​


Răspuns :

1. Textul nu menționa unde a apărut.

2. Cele două diferențe dintre descrierea jurnalului reginei Maria și prezentarea textului nu sunt menționate în mod explicit.

3. Temele descrierii includ casa prințesei în copac, termenii arhitecturali și claritatea informațiilor.

4a. Într-un text fictiv, casa mea de vis ar fi o căsuță fantezică cuibarită într-o pădure fermecată, împodobită cu pereți acoperiți cu iederă și o grădină magică, unde pasaje secrete duc în camere ascunse pline cu cărți și artefacte.

4b. Pentru a-i spune unui arhitect, casa mea de vis ar fi un design modern, durabil, cu ferestre mari pentru a maximiza lumina naturală, un plan deschis pentru un flux perfect între spații, încorporând materiale ecologice și cu o grădină pe acoperiș pentru o notă de natură. în cadrul mediului urban.

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari