👤

Citiţi articolul lexicografic al adjectivului colectiv. Ilustrați oral, în enunţuri dezvolta- te, fiecare dintre cele trei sensuri. 1) Care se face împreună; realizat prin participarea mai multor persoane; co- mun. Muncă ~ă. Operă ~ă. Contract ~. 2) Care aparţine tuturor; aflat în posesia tuturor; comun; obstesc. Proprietate ~ă. 3) Care exprimă noţiunea de totalitate, de colectivitate. Substantiv ~ substan- tiv care numește o pluralitate de obiecte de același fel, luate ca un tot întreg.​

Răspuns :

Adjectivul colectiv poate avea trei sensuri diferite:

1) Un exemplu de sens al adjectivului colectiv este atunci când se referă la ceva care este realizat împreună sau prin participarea mai multor persoane. De exemplu, putem spune "Am realizat o muncă colectivă pentru a finaliza proiectul" sau "Această operă de artă a fost creată printr-un efort colectiv".

2) Un alt sens al adjectivului colectiv este atunci când se referă la ceva care aparține tuturor sau este în posesia tuturor. De exemplu, putem spune "Această proprietate este deținută în mod colectiv de toți locatarii" sau "Am luat o decizie colectivă în ceea ce privește gestionarea fondurilor".

3) În sfârșit, adjectivul colectiv poate fi folosit pentru a exprima noțiunea de totalitate sau de colectivitate. De exemplu, un substantiv colectiv este un substantiv care numește o pluralitate de obiecte de același fel, luate ca un tot întreg. Un exemplu de substantiv colectiv este "turma", care se referă la un grup de oi.

Sper că aceste exemple te-au ajutat să înțelegi cele trei sensuri ale adjectivului colectiv. Dacă ai întrebări suplimentare sau ai nevoie de mai multe exemple, te rog să-mi spui!