👤

9. Stabileşte o corelație între textul din capitolul Sărutarea şi geneza romanului, prezentată de autor în această mărturisire:
Ei bine, Ion îşi trage originea dintr-o scenă pe care am văzut-o acum vreo trei decenii. Era o zi de început de primăvară. Pământul jilav, lipicios. Ieşisem cu o puşcă la porumbeii sălbatici. Hoinărind pe coastele dimprejurul satului, am zărit un țăran, îmbrăcat în straie de sărbătoare. El nu mă vedea... Deodată s-a aplecat şi a sărutat pământul. L-a sărutat ca pe o ibovnică... Scena m-a uimit şi mi s-a întipărit în minte, dar fără vreun scop deosebit, ci numai ca o simplă observație. Nici măcar n-am fost curios să aflu pentru ce a sărutat omul glia. M-a observat pe urmă şi el, căci, pre- făcându-se că e grăbit, a luat-o repede spre sat. Cu toate că nu-i văzusem faţa şi deci nu-l recunoscusem, as fi putut afla cine a fost şi ce l-a îndemnat să facă acest gest atât de neobişnuit. Dar, repet, m-a interesat numai ca o bizarerie, ca o ciudăţenie țărănească. Scena aceasta s-a petrecut pe hotarul satului Prislop, de lângă Năsăud, unde stăteau părinții mei de vreo zece ani şi unde tatăl meu era învățător. (Liviu Rebreanu, Mărturisiri, 1932).​


Răspuns :

Răspuns:

În mărturisirea sa, Liviu Rebreanu stabilește o legătură între o scenă din trecut - sărutul pământului de către un țăran - și geneza personajului principal, Ion, din romanul său. Scena devine un element semnificativ, evidențiind legătura profundă a personajului cu pământul și influența peisajului rural asupra caracterului și perspectivelor sale. De asemenea, autorul subliniază interesul său inițial pentru această ciudățenie țărănească, care, în retrospectivă, capătă o importanță majoră în înțelegerea personajului Ion.

În pasajul din "Mărturisiri" de Liviu Rebreanu, autorul face o legătură între o scenă pe care a observat-o în trecut și geneza romanului său "Ion". Scena în care un țăran sărută pământul este surprinsă într-un cadru primăvăratic, cu pământul jilav și lipicios. Această imagine devine un element cheie în crearea personajului Ion și în conturarea atmosferei în care se desfășoară acțiunea romanului.

Sărutarea pământului este un gest semnificativ, iar autorul alege să-l introducă în geneza personajului său principal, Ion. Acest gest poate fi interpretat ca o expresie a legăturii strânse dintre om și pământ, ca un act de venerare sau recunoștință față de resursele naturale și viața agricolă. Într-un sens mai larg, acest sărut al pământului devine un simbol al identității țărănești și al rădăcinilor profunde ale personajului.

Prin asocierea acestei scene cu geneza romanului "Ion", Liviu Rebreanu adaugă o notă de autenticitate și specific local în construcția personajului și a universului său fictional. Este ca și cum gestul simplu al sărutării pământului poartă în el esența și tradițiile comunității țărănești, având un impact semnificativ asupra evoluției personajului Ion în cadrul povestirii.