👤

110 EVALUARE CONTINUA UNITATEA 3 EVALUARE CONTINUĂ Citeşte, cu atenție, versurile de mai jos pentru a răspunde la următoarele cerinţe: ,,În părul tău de aur, o copcă de argint aveai, şi-n noaptea deasă ca smoala, tu, frumoasă, cu pletele de aur sunând, şi de mătasă erai făclie blondă, lucind în labirint. O, aș fi vrut să fie văzduhul - nu te mint - în mâna mea o caldă şi mângâioasă plasă, ca-n veci de veci să țină făptura ta, culeasă, precum era atuncea, cum nu mai pot s-o prind. O copcă argintie aveai în părul de-aur, erai în vântu-albastru un mişcător tezaur, foșnind ca o pădure, ca flacăra de viu. Și te privesc acum la fel ca altădată; arunci şi astăzi flăcări, ești doar un pic schimbată: ți-i copca azi de aur, iar părul argintiu..." Autoevaluare Punctaj cerinţe 1.8 puncte 2.8 puncte 3.8 puncte 4.12 puncte 5. 10 puncte 6.10 puncte 7. 10 puncte 8. 12 puncte 9. 12 puncte 10 puncte Total Vocabular Evaluarea profesorulu copcă (s.f.) - aici cu sensul de obiect de pc agrafă de prins părul. (Eugen Jebeleanu, Argint şi aur) Transcrie din text două cuvinte/structuri care marchează prezenţa instanței lirice. Exemplifică două noţiuni de versificație pe care le consideri importante. Notează o metaforă, precizând, într-un enunţ, valoarea stilistică a acesteia. Comentează, în 50-80 de cuvinte, una dintre strofele de trei versuri, evidențiind relația dintre ic mijloacele de realizare artistică. Prezintă în 20-30 de cuvinte rolul expresiv al unei construcții incidente din text. lustrează cu exemple două elemente diferite prin care se realizează raportul de subordonare. dentifică o construcție eliptică, stabilind tipul acesteia. nalizează din punct de vedere sintactic prima strofă, menţionând felul propozițiilor (principa gente/subordonate). onstruiește o frază alcătuită din două propoziții, între care să existe un raport de coordonare lisjunctivă. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul efectiv de lucru este de 5 Pentru autoevaluare, poți consulta răspunsurile din varianta digitală a​

Răspuns :

Răspuns:

Răspunsurile pentru exercițiile tale:

1. Instanța lirică este evidențiată prin cuvintele "o copcă de argint aveai" și "frumoasă, cu pletele de aur sunând."

2. Noțiuni de versificație:

- Ritmul: Strofa își păstrează ritmul de opt versuri, utilizând versuri iambice și anapestice.

- Rima: Rima este încrucișată, respectând un schemă complexă, cu rimă masculină și feminină.

3. Metaforă: "făclie blondă, lucind în labirint." - Metafora ilustrează părul ca o făclie blondă care luminează în labirint, sugerând frumusețea și complexitatea.

4. Comentariu strofa de trei versuri:

Strofa cu "Și te privesc acum la fel ca altădată; arunci și astăzi flăcări, ești doar un pic schimbată" exprimă nostalgia și recunoașterea schimbării în timp a persoanei iubite.

5. Rolul expresiv al construcției incidente: "un mișcător tezaur" adaugă un caracter valoros și dinamic caracterizării părului, intensificând expresivitatea textului.

6. Raport de subordonare: "precum era atuncea, cum nu mai pot s-o prind" - Propoziția subordonată relativă determină un substantiv și este introdusă printr-un pronume relativ.

7. Construcție eliptică: "În părul tău de aur, o copcă de argint aveai, și-n noaptea deasă ca smoala, tu, frumoasă, cu pletele de aur sunând." - Constructia eliptica "aveai" subînțelege "în părul tău de aur" și "cu pletele de aur sunând."

8. Analiza sintactică prima strofă: Propoziția principală este "copcă (s.f.) - aici cu sensul de obiect de prins părul," având ca modificare propoziția subordonată relativă "în care se prinde părul."

9. Fraza cu coordonare disjunctivă: "În părul tău de aur, o copcă de argint aveai; în noaptea deasă ca smoala, tu, frumoasă, cu pletele de aur sunând."