👤

(x-3)²-7(x-3)+12=0
Rezolvare:​


Răspuns :

Răspuns:

[tex]\boldsymbol{ \red{x_1 = 6, \ x_2 = 7}}[/tex]

Explicație pas cu pas:

Desfacem parantezele și stabilim forma ecuației de gradul 2

[tex](x-3)^2 - 7(x-3) + 12 = 0[/tex]

[tex]x^2-6x+9-7x+21+12 = 0[/tex]

[tex]x^2 - 13x + 42 = 0[/tex]

Coeficienții sunt:

[tex]a=1,b=-13,c=42[/tex]

Calculăm discriminantul:

[tex]\Delta = 13^2 - 4\cdot42 = 169 - 168 = 1[/tex]

Soluțiile ecuației sunt:

[tex]x_1 = \dfrac{-(-13) - \sqrt{1} }{2} = \dfrac{13 - 1}{2} = 6[/tex]

[tex]x_2 = \dfrac{-(-13) + \sqrt{1} }{2} = \dfrac{13 + 1}{2} = 7[/tex]

[tex]\implies \bf S = \{6; \ 7\}[/tex]

Reținem:

[tex]\boldsymbol{\Delta = b^{2} - 4ac}[/tex]

[tex]\boldsymbol{ x_{1,2} = \dfrac{-b \pm \sqrt{\Delta} }{2a} }[/tex]

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari