👤

Ajutați vă rog frumos!!!​

Ajutați Vă Rog Frumos class=

Răspuns :

În cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea suzeranitatea otomană se înăsprește .Regimul fanariot Se accentuează și pe plan intern contribuie la stirbirea autonomiei interne .Tronul este ocupat de familii de origine greacă (Șuțu,Ipsilanti,Mavrogheni,Caragea) iar domnitorii sunt considerați înalți funcționari otomani. Divanul are în componenta mulți greci care fac concurenta boierilor romani iar funcțiile și titlurile boierești sunt cumpărate, ceea ce duce la sporirea corupției.

1) ca numirile odioase si pline de ocara: admisi, tolerati, nesocotiti intre stari si alte de acest fel, care ca niste pete din afara, au fost intiparite fara drept si fara lege, acum sa fie cu totul indepartate, revocate si desfiintate;

2) natiunea romana sa fie repusa in folosinta tuturor drepturilor civile si regnicolare;

3) clerul acestei natiuni credincios bisericii orientale sa fie tratat in acelasi fel ca si clerul

natiunilor care alcatuiesc sistemul unirii. Documentul afirma originea romana a poporului, latinitatea limbii sale, continuitatea lui pe teritoriul fostei Dacii. Chiar daca memoriu a fost respins a ramas totusi, constanta incercarea de a educa o natiune cufundata in intunericul nestiintei, in obscuratism si inchistata in traditionalism. Este o campanie de descopsrirs a istoriei neamului, o campanie ce a creat o adevarata scoala de istorie si cultura romaneasca: Scoala Ardeleana.

In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Poarta, urmarind scopul de a stoarce cat mai multe bunuri din principatele romane, a continuat sa schimbe frecvent domnii. Numai in 1802, la insistenta Rusiei, care dorea sa-si intareasca rolul sau de Protectoare a Principatelor, sultanul a fost nevoit sa cedeze. In 1806 a incalcat actul prin care el a introdus durata domniilor de 7 ani, detronand domnii ambelor Principate.

Personalitati romane au trimis marilor puteri,in timpul Revolutiei lui Tudor Vladimirescu,proiecte de reforme, ce scontau in desfiintarea domniilor fanariote (pamantene).În Ţările Române, se intensifică lupta pentru emanciparea politică și naţională prin promovarea ideii de autonomie, mobilizarea populației în mișcări revoluționare, și adoptarea unor acte legislative menite să consolideze drepturile și identitatea națională.

Cauzele actiunilor antifanariote: -romanii doreau stabilitate, care nu era oferita de domniile fanarioate, fiindca in cadrul acestora domnii se puteau schimba si in cadrul aceluias an -romanii doreau domn pamantean, si nu sa fie condusi de un "Strain" venit din Imperiul Otoman, mai exact greci din cartierul Fanar, din Constantinopol

-romanii doreau vechiul drept de a-si alege domnitorul in cadrul Sfatului Domnesc si al Adunarii Tarii