👤

Alege varianta corectă. Explică selecțiile prin regulile de mai jos. 1) La concursul de pictură au participat (doisprezece/douăsprezece) fete. 2) Daniela a citit (douăzeci și una/douăzeci și unu) de capitole. 3) A cumpărat (paisprezece/patrusprezece) kilograme de mere. 4) La aniversare, am invitat (şaptisprezece/şaptesprezece) prieteni. Vor veni în tabără (cinsprezece/cincisprezece) elevi. 5) De (douăzeci și trei/douăzeci- sitrei) de zile nu a mai plouat. 6) Sora mea s-a născut pe (unu/întâi) martie. 7) A reușit så prepare corect plăcinta după (a cincea/a cincia) încercare. VA ROGGGG AJUTOOOORRR ​

Răspuns :

Răspuns:

1) La concursul de pictură au participat **douăsprezece** fete. (Regula: Numeralul "două" se folosește cu sufixul "-sprezece" înainte de "zece".)

2) Daniela a citit **douăzeci și una** de capitole. (Regula: Numeralul "douăzeci" se acordă în gen și număr cu substanța pe care o determină.)

3) A cumpărat **paisprezece** kilograme de mere. (Regula: Numeralul "paisprezece" este forma corectă în limba română.)

4) La aniversare, am invitat **șaptesprezece** prieteni. (Regula: Numeralul "șaptesprezece" este forma corectă în limba română.)

5) De **douăzeci și trei** de zile nu a mai plouat. (Regula: Numeralul "douăzeci" se folosește cu sufixul "-și" atunci când este urmat de alt numeral.)

6) Sora mea s-a născut pe **întâi** martie. (Regula: Numeralul "unu" se folosește cu forma de bază "întâi" înainte de luna martie.)

7) A reușit să prepare corect plăcinta după **a cincea** încercare. (Regula: Numeralul "cinci" se folosește cu forma de bază "cincea" în acest context.)